Lidé v Orlové se obávají nové ubytovny

Orlová - V Orlové panuje strach. V problémové části města, ve které žije velký počet nepřizpůsobivých občanů, se před několika týdny otevřela nová ubytovna. Zároveň s ní se městem šíří zvěsti o autobusech plných Romů, kteří se do ní po nocích stěhují. Majitel ubytovny i vedení města ale tvrdí, že jde jen o fámy.

Orlová- Poruba není dobrá adresa. V bytech firmy RPG bydlí nepřizpůsobiví a problematičtí občané. Ti slušní se pak kvůli nim bojí na ulicích i přes den. Emoce mezi starousedlíky i na zastupitelstvu vzbudila budova, která leží jen200 metrůod problémové oblasti. „Zaregistrovali jsme samozřejmě některé obavy a ty plynou především z toho, že tam vlastně společnost RPG má řadu domů osazených právě nepřizpůsobivými občany, a ten počet se samozřejmě zvětší,“ uvedl místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek. Budova dlouhé roky pouze chátrala. Společnost Viananda, která je jejím majitelem, původně slibovala, že ji využije pro ubytování zaměstnanců. To se však nikdy nestalo. Namísto toho jí letos v říjnu otevřela jako ubytovnu pro sociálně slabé. Přestože majitel ubezpečuje, že provoz ubytovny nijak negativně nenaruší soužití s místními obyvateli, ti jeho slovům nevěří.

„Havířov, Karviná, Bohumín vytváří nulovou toleranci pro nepřizpůsobivé a Orlová se stává místem, kam se tito lidé stěhují,“ tvrdí místostarosta Orlové Martin Sliwka. „Co se týká vlastní ubytovny, tak tam jsme přijali na radě naopak takové opatření, že o občanech, kteří budou umisťováni v této ubytovně, bude rozhodovat náš úřad,“ uklidňuje jeho kolega místostarosta Radislav Mojžíšek. Město chce tímto způsobem garantovat, že v ubytovně naleznou zázemí pouze místní lidé, kteří se ocitnou v nouzi a nikoliv problematičtí dlužníci z okolí.