Miroslavští zastupitelé odmítli převzít zchátralou sýpku

Miroslav (Znojemsko) - Zchátralá sýpka v Miroslavi zůstane v rukou současného majitele. Zastupitelé Miroslavi se shodli na tom, že sýpku, kterou firma zdarma nabídla městu, nepřevezmou. Firma původně chtěla vyvézt dřevo ze stavby do Rakouska na opravu tamních památek, to jí ale úřady zatrhly. Se sýpkou neměla žádné jiné plány, a proto se jí chce zbavit. Pokud si ji nevezme Miroslav, chtějí ji nabídnout někomu jinému.

Před časem se v Miroslavi objevily informace, že majitel sýpky vlastní i jiné historické objekty, odkud odváží dřevo na opravu rakouských památek. Obávali se, že dojde ke znehodnocení jejich sýpky, která je zapsaná na seznamu nejohroženějších památek Jihomoravského kraje, a začali ji více hlídat.

„Je to pravda, že nějaké dřevo se do Rakouska vyvezlo, ale vždy to bylo s povolením. Když jsme sýpku kupovali, měli jsme s ní možná ten záměr, že to rozebereme a vyvezeme. Ale tím, že je to kulturní památka, tak to při jednáních úřad jednoznačně zakázal, proto jsme sýpku nechali v původním stavu,“ uvedla zástupkyně firmy Naďa Perinková.  

NO COMMENT: Barokní sýpka v Miroslavi (zdroj: ČT24)

„Dá se to odsoudit z etického hlediska, ale není to protizákonné. Takový osud potkal například kulturní památku v Tvořihrázi na Znojemsku,“ uvedl Zdeněk Vácha z Národního památkového ústavu (NPÚ).

Podle Perinkové měla firma po rozebrání dřeva naplánovanou rekonstrukci. Pravdou je, že dosud do oprav neinvestovala ani korunu. „Teď se toho potřebujeme zbavit, proto jsme to nabídli městu jako dar. Miroslav by na to třeba byla schopná získat dotace,“ řekla Perinková.

„Jak to vypadá zvenku, tak to vypadá i vevnitř, budova je ve velmi špatném stavu. Ačkoliv se jedná o velmi zajímavou památku, tak se domnívám, že převzetí by pro nás bylo velmi špatným rozhodnutím,“ řekl starosta Miroslavi. Dodal, že před deseti lety by radnice nejspíše s převzetím souhlasila. „Tehdy se na opravu daly získat peníze z evropských fondů, dnes je situace odlišná. A platit to ze svého nebo uspět v žádosti o dotace na kraji nebo na ministerstvu kultury je spíše utopie,“ dodal.

Pokud si sýpku nepřevezme Miroslav, firma ji chce nabídnout darem nebo prodat nějkomu jinému. „Většina kupců zatím z obchodu couvla, protože památkáři s jejich záměrem se sýpkou nesouhlasili,“ uzavřela Perinková.

O zchátralý zámek v Miroslavi ztratil architekt kvůli otálejícímu zastupitelstvu

Sýpka není jedinou památkou, která svým neutěšeným vzhledem hyzdí Miroslav. Zámek chtěl koupit brněnský architekt Zdeněk Fránek. Během tříletého pronájmu měl opravit statiku, střechy a fasády a poté by mu Miroslav zámek prodala. Zastupitelstvo však s prodejem stále otálelo a architektovi po dvou letech čekání došla trpělivost a smlouvu o pronájmu vypověděl. Příští rok chce zastupitelstvo prodej schválit v místním referendu a poté v jednáních s architektem pokračovat dál.

„Základem pro záchranu jakékoliv památky, ať už je to sýpka nebo zámek, je najít mu vhodné využití. Obě stavby v Miroslavi jsou monumentální a potřebují správce, který bude schopný jejich novou funkci dlouhodobě udržet,“ uzavřel Vácha.

Vydáno pod