Světlo adventní v Mníšku pod Brdy

První adventní neděli rozsvěcí mníšečtí slavnostní vánoční osvětlení a dva vánoční stromy na náměstí vždy společně. Letos nepříjemně foukalo, ale lidí přišlo v neděli 27. 11. víc než vloni. Promluvil starosta i pan farář, zahrál soubor Gaudium ze základní umělecké školy.

„Vloni nefoukalo a tak jsme po slavnostním rozsvícení vánočních stromů na náměstí mohli společně dojít do kostela se zapálenými svíčkami. Bylo krásné, dívat se do tváří, které byly ozářeny světlem svíček. O to jsme byli letos ochuzení, díky silnému větru,“ zalitoval jeden z organizátorů Miloš Navrátil.

I samotná slavnostní světelná výzdoba náměstí F. X. Svobody je díky velké rekonstrukci náměstí chudší než v dřívějších letech. „To nás mrzí moc, ale máme velké plány na konci příštího roku, kdy bude rekonstrukce dokončena. Snad nám bude přáno a vynahradíme si to, o co jsme letos ochuzeni. Nechtěli jsme jít do žádných provizorií,“ vysvětluje starosta Petr Digrin.

Flétnový soubor Gaudium - Mníšek p. Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Slavnostní okamžik provázelo vydařené vystoupení flétnového souboru Gaudium ze základní umělecké školy a krátké adventní slovo faráře Dlouhého. „Vaše pěkné chování k sobě navzájem je takovým světlem, které svítí ve tmě,“ řekl. Poté lidé vstupovali do zhasnutého kostela sv. Václava, kde jim byly zapáleny malé svíčky. Tady zazpíval mníšecký chrámový sbor. Světlo adventní je společná akce fary a města a vždy se nese v příjemném předvánočním očekávání. Prožít adventní období v klidu a bez shonu, bylo v té chvíli přání většiny dospělých a možná i dětí, které se na náměstí sešly.

Z rozsvícení světla adventního v Mníšku
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Jana Digrinová, Mníšek pod Brdy