Krnovští strážci přechodů končí

Krnov - Dva roky hlídalo čtrnáct strážců krnovské přechody pro chodce. Dohlíželi na bezpečnost dětí tam, kde nejčastěji přecházejí silnici po cestě do školy. Teď jejich práce končí. Všichni totiž pracují v rámci takzvané veřejné služby, a ta se od ledna zcela změní.

Jiří Bogač - jeden z těch, kteří hlídáním bezpečnosti dětí na silnici našli uplatnění, když jinou práci sehnat nemohli. „Bez práce jsem tři roky, měl jsem zdravotní problém a měl jsem důchod. Důchod mi sebrali a teď už rok sháním práci,“ postěžoval si. Hlídat přechody přestane poslední listopadový den. Důvodem jsou změny v zákoně o veřejné službě. „Na rozdíl od letošního roku bude veřejná služba pro uchazeče o zaměstnání povinná, pokud nabídneme uchazeči veřejnou službu, nemůže ji bez sankce odmítnout,“ vysvětlil Antonín Rous z bruntálského úřadu práce. Vývoj s obavami sledují hlavně rodiče dětí. Na pomoc strážců spoléhali. Vedení krnovské radnice už oslovilo současné strážce, jestli by byli ochotni přechody hlídat i v prosinci, ukázalo se ale, že snadné to nebude. „Paradoxem je, že když ti lidé na to přistoupí a pomůžou nám, tak budou kráceni na dávkách,“ řekla starostka Krnova Alena Krušinová.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Přesto chce město zajistit hlídání alespoň tří nejkritičtějších přechodů. „Je to přechod na Albrechtické ulici, u věžáku, ten se zdá nejkrizovější z toho pohledu, pak na Žižkově ulici a u první základní školy u hřbitova,“ upřesnila starostka. Pokud přechody nebudou příští rok hlídat lidé vykonávající veřejnou službu, chce město zajistit bezpečí dětí jinak. Na přechodech by tak mohli stát dobrovolníci, například z řad důchodců.

Vydáno pod