Muž využíval čtyři roky nemocnice jako hotel

Ostrava - Případ podvodníka, který skoro čtyři roky využíval české nemocnice jako hotel, vyšetřila ostravská policie. Celkem se nechal hospitalizovat v sedmi desítkách zdravotnických zařízení. Nezaplatil ale téměř sto padesát tisíc za regulační poplatky a nadstandardní pokoje.

Nemocnice jako hotel s postelí a teplým jídlem zadarmo – čtyři roky využíval tento servis čtyřiapadesátiletý muž po celém Česku. Jeho zdravotní problémy tak řešili například v nemocnicích v Domažlicích, České Lípě nebo Kroměříži. Za tu dobu si zkusil život bez péče lékařů a sester jen na několik málo dní. „Muž je podezřelý, že celkem v 63 případech neuhradil v nemocnicích regulační poplatky, popřípadě poplatky za nadstandardní ubytování,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Policie dopadla muže v létě v ostravské městské nemocnici, kde se nechal ošetřovat bez placení už podruhé během tří let. „Dotyčný byl u nás hospitalizován už v roce 2008. Dlužné poplatky jsme vymáhali. Letos byl u nás ošetřován znovu. Podle mých informací ale jeho chování nebylo účelové,“ řekl ředitel Městské nemocnice Ostrava Tomáš Nykel.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

A i při svém prvním pobytu před třemi lety měl podle ostravských lékařů muž zdravotní problémy. Podle policie je ale možné, že v některých případech je pouze předstíral, aby měl kde spát a dostal najíst. Muž proto v několika případech odešel z nemocnice předčasně a ještě stejný den se nechal hospitalizovat jinde. „Ke stanovení diagnóz lékaři provedli i opakovaná vyšetření. Zdravotní stav obviněného samozřejmě nemohu specifikovat,“ vyjádřila se policejní mluvčí Holčáková. Na soud, před kterým se bude zodpovídat z trestného činu podvodu, teď muž čeká ve vazbě.