Přízřenice a Dolní Heršpice hrozí dalším referendem o odtržení od Brna

Brno - K otevřené diskusi dnes vedení Brna pozvalo obyvatele Přízřenic a Dolních Heršpic, které coby současná městská část Brno-jih uvažovaly o osamostatnění. Vadily jim totiž plány velké bytové výstavby v lokalitě zvané Slunná louka. V loňském referendu ale zastánci odtržení od Brna nadpoloviční většinu nenašli, a tak se s primátorem domluvili alespoň na užší spolupráci při řešení problematických zón v územním plánu. Jenomže město podle nich svůj slib neplní.

Dnešního setkání se zúčastnilo vedení brněnského magistrátu v čele s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD) a zástupci městské části Brno-jih, kam dnes Přízřenice a Dolní Heršpice patří. V tělocvičně základní školy v Brně-Komárově se sešlo asi 150 lidí. Ústředním bodem diskuse byl nový koncepční přístup řešení územního plánu této lokality. Připravil ho urbanistický tým architekta Antonína Hladíka se zástupci občanského sdružení Pěkný jih na základě oponenského posudku z roku 2010.

Zástupci městské části ale neskrývají rozčarování. „To, co na dnešní schůzce prezentovali, je přesně to, k čemu se před referendem zavázali, že nebude - průmyslová zóna a městská třída. Jen se to teď v plánech jmenuje jinak,“ uvedl mluvčí sdružení Samostatný jih Pavel Reich. Podle něj Brno neplní své sliby a koleduje si tak o další referendum.

Referendum rozhodlo: Dolní Heršpice a Přízřenice patří k Brnu

Referendum o možnosti odtržení Dolních Heršpic a Přízřenic od Brna se uskutečnilo 12. září 2010. Iniciovalo ho občanské sdružení Samostatný jih. Impulzem pro něj byla výstavba, kterou investor chystal na takzvané Slunné louce. Místní nesouhlasili s tím, že by v sousedství rodinných domů měly vyrůst mnohapatrové bytové domy. Kritizovali i územní plán, který umožňuje intenzivní bytovou i průmyslovou výstavbu.

Protest obyvatel Brna-jih proti masivní výstavbě
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V referendu měli lidé příležitost vyjádřit se k otázce, zda za těchto okolností chtějí nadále zůstat součástí města, nebo ne. Pro odtržení hlasovalo 353 voličů, proti bylo při 69 procentní účasti 249 lidí. Pro osamostatnění to ale nestačilo, krok by musela schválit nadpoloviční většina lidí zapsaných ve voličských seznamech, což činí minimálně 445 voličů.

S brněnským magistrátem se obyvatelé někdejších vesnic nakonec dohodli, že budou spolupracovat na možnostech úpravy problematických zón v územním plánu města. Primátor Onderka Heršpickým a Přízřenickým slíbil, že s investorem smění jeho pozemky v městské části Brno-jih, konkrétně lokalitu Slunná louka, kde mělo vzniknout kontroverzní sídliště, za pozemky jiné. Přislíbil jim také  stavbu obchvatu i investice do školství. Obě části Brna podle Onderky získají víc, když zůstanou součástí města, neboť na potřebné investice včetně obchvatu by podle něj samy neměly.