Brněnská ZOO se raduje, medvědice Kamčatka je zřejmě březí

Brno - Pár medvědů kamčatských z brněnské ZOO - Kamčatka a Jelizar - podle všeho očekávají rodinu. Březostí medvědice, která žije v Brně jen něco málo přes rok, si však ošetřovatelé zatím nejsou jistí. Pokud se očekávání potvrdí, medvíďata by mohla přijít na svět začátkem nového roku. Tolik vytoužených malých medvídků se snad díky Kamčatce Brno přece jen brzy dočká. Jen nebudou sněhobílá, ale hnědá.

Kamčatka s Jelizarem, kteří pocházejí ze zoologické zahrady z ruského Rostova na Donu, měli v minulosti už pět mláďat. Tři z nich byla po odchovu vypuštěna do divočiny. Zpráva o možné březosti medvědice je pro brněnskou ZOO skvělou zprávou poté, co se v listopadu opět nezdařil odchov mláďat lední medvědice Cory. Zcela jistí si tím ale ošetřovatelé nejsou.

„Domníváme se o tom podle toho, že medvědice značně přibrala na váze, a také podle jejího chování v poslední době. Nicméně by to byl první porod této medvědice u nás v Brně, takže s tím ještě nemáme zkušenosti,“ podotkl ředitel ZOO Brno Martin Hovorka.

Samice medvědů kamčatských v jednom vrhu rodí jedno až čtyři mláďata, obvykle dvě nebo tři. „Podle váhy a toho, jak medvědice vypadá, soudíme, že by mohla čekat alespoň tři mláďata, je to ovšem pouze naše spekulace,“ řekl Hovorka. Březost těchto medvědů trvá průměrně 180 až 260 dnů.

Pár medvědů kamčatských bydlí v brněnské ZOO od loňského října, oběma je 17 let. Každá z šelem váží kolem 700 kilogramů a měří bezmála čtyři metry. Brněnská ZOO pro ně postavila moderní výběh za 75 milionů korun. Rozkládá se na jednom hektaru, nachází se v něm velký bazén z potůčkem a umělým gejzírem. Podobnou investici zahrada nepamatuje za celou svou pětapadesátiletou historii. Medvědy kamčatské v současnosti nechová žádná jiná zoologická zahrada ve střední Evropě.

Medvěd kamčatský je největší euroasijská suchozemská šelma. Na souši nemá kromě člověka přirozeného nepřítele. Pro člověka však obecně není nebezpečný a pouze jedno procento setkání končí útokem. Má rád vodu a dobře plave, při běhu může dosáhnout rychlosti až 45 kilometrů za hodinu. Je všěžravec, konzumuje nejčastěji ryby, borůvky, brusinky, semena jasanu a borovice, při nedostatku potravy i mršiny nebo trávu. Samci váží až 700 kilogramů, samice bývají drobnějšší. V přirozených podmínkách se dožívají dvaceti až třiceti let, v zajetí až padesáti. (Zdroj: zoobrno.cz)