ČT: Masarykova univerzita nepřijme studenty z Rašínovy vysoké školy

Brno - Naše studijní programy se neshodují, proto na univerzitu nepřijmeme studenty z Rašínovy vysoké školy. Takový je výsledek dnešního jednání děkana Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity (MU) s jednatelkou soukromé školy. Ještě v pondělí přitom jednatelka svým studentům slibovala přestup právě na MU. Jak ale upozornila Česká televize, s univerzitou o přestupu do té doby nikdo nejednal. Přestup měla škola vyřídit nejpozději do 30. listopadu, dneškem její studenti ztratili všechny výhody spojené se studiem.

Masarykova univerzita v Brně nepřevezme studenty Rašínovy vysoké školy (zdroj: ČT24)

„Naše fakulta nebude přejímat studenty z Rašínovy vysoké školy. Ten hlavní důvod je v tom, že fakulta nemá mezi svými akreditovanými programy ekvivalent pro specifický program této soukromé školy. Nemohli bychom studentům nabídnout plnohodnotné pokračování v tomto programu,“ vysvětlil po skončení jednání děkan Ekonomicko-správní fakulty MU v Brně Ivan Malý.

Převedení na tuto školu soukromé instituci navrhlo ministerstvo školství s tím, že si přestup musí sama vyjednat. Rašínova vysoká škola ale tvrdí, že přechod na veřejnou vysokou školu mělo zajistit ministerstvo, které to navrhlo. Obě strany si v pondělí trvaly na svém. Pak ale přišel zlom a do té doby nečinné vedení soukromé Rašínovy vysoké školy si domluvilo s děkanem Ekonomicko-správní fakulty MU jednání.

Studenti Rašínovy vysoké školy dnes přišli o poslední naději, že se jejich situace rychle vyřeší. Ačkoliv měla škola na zařízení přestupu na jinou instituci více než půl roku, nezvládla jej pro sedm desítek studentů, kteří by měli jít na jaře k magisterským státnicím, vyjednat. „Pořád nevíme, co máme dělat a na koho se nyní obrátit, kdo nám pomůže,“ postěžovala si studentka.

Podle ní navíc spousta spolužáků o nastalé situaci ještě neví. Přitom všichni dneškem přišli o statut studenta a výhody s tím spojené. „Musíme se přihlásit na úřad práce, budeme muset odvádět sociální a zdravotní pojištění, někteří z nás přijdou o sirotčí důchody, které jim plynou ze statutu studenta,“ upozornila v pondělí jedna ze studentek, která si nepřála zveřejnit svoje jméno. „Dost nás navíc zaskočilo, že v této situaci po nás chce škola zaplatit školné za celý semestr,“ řekla další.

Nyní studenti doufají, že jejich situaci úřady vyřeší do začátku dalšího semestru. Ministru školství Josefu Dobešovi už nespokojení studenti napsali otevřený dopis, ve kterém žádají, aby se někdo jejich situací začal zabývat.

O akreditaci na jeden magisterský program přišla škola letos v lednu

Do problémů se tato brněnská soukromá škola dostala po kontrole, kterou v květnu 2010 provedla Akreditační komise. Kontrola odhalila, že jeden z magisterských programů nesplňuje základní nároky pro tento typ studia. Například studenti prezenčního studia měli výuku jen jeden den v týdnu. Ve škole, která funguje od roku 2002, vyučovali jen 4 místo povinných 15 profesorů nebo docentů. Už před rokem komise upozornila na nízkou úroveň bakalářských a diplomových prací. V červenci 2010 ministerstvo školství zahájilo se školou správní řízení. Letos v lednu byla škole odebrána akreditace na jeden magisterský program.