Hrobka Lichtenštejnů ve Vranově se příští rok dočká opravy

Vranov - Lichtenštejnská knížecí hrobka ve Vranově u Brna se po letech chátrání dočká rozsáhlé opravy. Tým vedený vídeňským architektem by měl památku zbavit vlhkosti a vrátit jí původní krásu. Restaurátorské práce platí knížecí rodina, napomohlo tomu prolomení diplomatických ledů mezi Lichtenštejnským knížectvím a Českou republikou. Podařilo se doladit poslední detaily mezi Lichtenštejnským muzeem ve Vídni a řádem paulánů, který ve Vranově sídlí. Teď už se čeká jen na stavební povolení.

Hrobka Lichtenštejnů ve Vranově u Brna je skutečnou evropskou raritou - jedinou hrobkou, kde se pohřbívaly celé generace vládnoucí dynastie mimo své výsostné území. Za dórskými sloupy odpočívá čtyřicítka členů knížecí rodiny von Liechtenstein, zakladatelkou zdejšího paulánského kláštera počínaje.

Dvě stě let starou památku ale ničí vlhkost, vstupní portál má narušenou statiku. do krypty při dešti zatéká. Oprav se ujme renomovaný rakouský architekt Manfred Wehdorn, který už vrátil lesk řadě tamních památek.
 
Prvním úkolem bude podle architekta zbavit hrobku vlhkosti - změnit odvodnění kostela a zlepšit větrání. A restaurovat se budou i samotné rakve a sarkofágy. Práce bude platit knížecí rodina prostřednictvím Lichtenštejnského muzea. Po opravě zůstane zřejmě hrobka veřejnosti uzavřena a bude přístupná jen při výjímečných příležitostech. Přáním Lichtenštejnů je, aby zůstala pietním místem.

Lichtenštejnská hrobka před opravou (zdroj: ČT24)