V prosinci se v Ostravě změní některé autobusové linky

Ostrava - Cestující v jižní části Ostravy čekají čekají od 11. prosince velké změny. Společnost, která koordinuje integrovaný dopravní systém v Moravskoslezském kraji tam některé linky zkrátila, nebo naopak prodloužila, jiné přečíslovala, nebo zcela zrušila. V jiných částech Ostravy k žádným zásadním změnám nedojde.

V Proskovicích, Staré Bělé, Nové Bělé nebo Hrabové si budou muset dát cestující pozor, do jakého autobusu nastupují. Zpočátku je totiž jejich čísla a trasy mohou zaskočit. Teď tam např. jezdí linky číslo 77,27 a26. Příští neděli se ale ze sedmdesát sedmičky stane dvacet sedmička a z dvacet sedmičky zase dvacet šestka. Znamená to, že autobusy s číslem 77 už jezdit nebudou a zároveň trasa dnešní linky číslo dvacet šest přestane existovat. „Ta změna číslování vyplynula z diskuze s městskými obvody Proskovice a Stará Bělá. Sami starostové přišli s tím, že by se to číslování mělo vrátit zpět, protože starší občané mají dnes problém hlavně při cestování linkou 27, která jezdí v jiné trase než historicky jezdila,“ vysvětlil jednatel společnosti Koordinátor ODIS Jan Dvořák.

Zástupci města říkají, že změny přinesou cestujícím také mnohé výhody. Autobusy mají jezdit častěji a budou lépe navazovat na odjezdy tramvají v místech, kde na ně lidé přestupují. Město dokonce očekává, že tímto způsobem přiláká více cestujích. „Dnes v některých částech jezdí autobus jednou za hodinu, díky tomu může jezdit co 40 minut. Tam, kde jezdil ve špičce co 40 minut, může jezdit co dvacet minut. Chceme, aby tyto intervaly byly pravidelné pro cestující, takže ví, že jim neujedou dva, tři autobusy a pak čekají na zastávce celou hodinu,“ uvedl náměstek primátora Aleš Boháč. Od 11.prosince nabídnou dopravci cestujícím v MS kraji podstatně více nízkopodlažních tramvají, autobusů a trolejbusů. Například ostravský dopravní podnik už ani jiná vozidla nenakupuje.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod