Arnoldova vila stále čeká na opravu. Výjimku od hygieny má jen do srpna

Brno - Mateřská škola v brněnské Arnoldově vile stále bojuje o přežití. Učitelky řeší každý den další problémy, které vycházejí na povrch kvůli naprosto tristnímu technickému stavu budovy. Přitom je to už rok od schůzky vedení městské části a magistrátu, která měla nutnou rekonstrukci školky posunout dopředu. Úředníci z hygieny hrozí - další výjimku od nás už nedostanete, minimálně dokud nebude hotová projektová dokumentace.

Rok po důležité schůzce jsou interiéry školky alespoň nově vymalované a pokoje vybavené novým nábytkem. To však ani zdaleka nestačí. „Díky tomu nám hygiena udělenou výjimku už jednou prodloužila z konce letošního roku do konce srpna 2012, abychom mohli dokončit školní rok. Ovšem s tím, že toto už je konečná výjimka a žádnou další už nedostaneme,“ uvedla ředitelka mateřské školy Lenka Čoupková.

Plány na rekonstrukci stále stojí jen na zpracovaném návrhu. Důvod, proč se doposud nepohnuly dál, je zřejmě v „drobnému“ nedorozumění mezi magistrátem a zřizovatelem mateřské školy - radnicí Brna-severu. „Pokud nám městská část dodá projektovou dokumentaci, je možné, že se s rekonstrukcí začne už na jaře 2013,“ tvrdil mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Ředitelka školky Lenka Čoupková o výjimce hygieny (zdroj: ČT24)

Že město s uvolněním peněz z rozpočtu na rekonstrukci vily otálí, protože čeká právě na projektovou dokumentaci, ale vedení městské části asi netuší. „Je připraven investiční záměr - a ten nejdříve někdo musí schválit. Projekt je až další fáze,“ je přesvědčený místostarosta Brna-severu Ivan Svoboda (ODS). „Nikdo nikde neřekl, že do konce roku necháme udělat projektovou dokumentaci,“ dodal.

„Město je stále ve fázi investičních záměrů, to je nedostačující,“ komentovala to Čoupková.

Pokud si úředníci v těchto důležitých záležitostech neudělají pořádek, hrozí, že za několik měsíců přijde město o sedmdesát míst pro předškoláky. Mateřských škol má přitom Brno zoufalý nedostatek. Anebo se toho Arnoldova vila ani nedožije. Podle ředitelky musejí její zaměstnanci řešit technické problémy téměř každý týden. Například v pondělí se školka ocitla zcela bez vody kvůli prasklému potrubí, které už značně přesluhuje.

Léta přehlížený problém snad dojde řešení

Na havarijní stav budovy školky už léta upozorňuje její vedení. Loni v září se k němu přidali rodiče a sepsali petici, kterou předali bývalé místostarostce Brna-severu Zdeňce Tůmové (ČSSD). Kromě slibů ale minulé vedení radnice neudělalo žádné konkrétní rozhodnutí, které by školku mohlo zachránit.

Radnici Brna-severu za nečinnost v září kritizoval také tehdejší náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). „Je to nejstarší školka v Brně, je to úžasná stavba a já nechápu, proč se o její rekonstrukci nestarali dřív. Mám obavu, že jde o určitou impotenci na radnici a že to neřešili proto, že s tím měli původně úplně jiné záměry,“ dodal Rychnovský.

Arnoldova vila v Brně, ve které mateřská škola sídlí, patří mezi skvosty secese. Je jednou z památných vil v městské čtvrti Černá Pole. Zatímco v sousední vile Tugendhat je rekonstrukce už v cílové rovince, v souvislosti s Arnoldovou vilou se o ní deset let pouze mluví. Za tu dobu se technický stav budovy rapidně zhoršil. Památkáři navíc prohlásili vilu v únoru 2010 památkou. Oprava kvůli tomu bude ještě dražší.

Oprava Arnoldovy vily se zpožďuje (zdroj: ČT24)