Cyklostezka Újezdec se Šumicemi přece jen propojí

Uherský Brod - Cyklostezka, která propojí uherskobrodskou místní část Újezdec s nedalekými Šumicemi, zřejmě přeci jen dostane zelenou. Přípravy na stavbu se zasekly na posledním nevykoupeném pozemku, jehož dědička si po smrti původního vlastníka řekla o víc, než zněla původní dohoda. Nyní si celou věc rozmyslela a je ochotná prodat pozemek za smluvenou částku.

V těchto dnech by měl Uherský Brod žádat o stavební povolení, projekt cyklostezky však zatím stále leží hluboko ve skříni. Radnice totiž neměla dořešeny majetkoprávní vztahy. Do výkupu pozemků město investovalo téměř dva miliony korun, chybí ale vykoupit poslední desítky metrů. Právě u těch však úředníci narazili. „Majitel byl ochoten prodat pouze celý pozemek. Původní požadavek ve výši 700 tisíc korun se podařilo srazit na cenu 400 tisíc,“ popsal starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL). 

Výsledek dlouhých jednání však zpřetrhala smrt vlastníka pozemku. Ten zdědila manželka, která využila svého práva. Původní dohodu zrušila a řekla si o 120 tisíc korun navrch. „Výkup pozemku za 520 tisíc zastupitelstvo odmítlo. Město má udělaný znalecký posudek, který hovoří o tržní ceně 260 tisíc. Pozemek je nevyužívaný a leží v záplavovém pásmu, takže pokračujeme ve vyjednávání,“ řekl místostarosta Uherského Brodu Jan Hrdý (ODS). 

Dědička ale nyní obrátila a podle svých slov se spokojí s původně dohodnutou částkou. „Kdo mě potká, řekne, tož co, ty milionářko. Mám ostudu, no. Ať si vyřizují dál a pošlou mi nějaký dokument, který jim podepíšu na těch 400 tisíc,“ řekla dnes majitelka pozemku. 

Cyklisté jezdí po silnici druhé třídy 

Že je majitelka ochotná z vysoké ceny slevit, je dobrá zpráva nejen pro radnici, ale především pro cyklisty. Cyklostezka je pro Uherský Brod klíčová, zatím totiž musí cyklisté jezdit po frekventované hlavní silnici. „Cyklostezka je pro nás velmi důležitá, proto jsme také nakonec odsouhlasili výkup pozemku za 400 tisíc korun. Jde totiž o bezpečnost. Cyklisté musí jezdit po silnici druhé třídy a vyhýbat se husté dopravě. Jednou dokonce došlo i ke smrtelné nehodě jednoho z cyklistů po srážce s autem,“ popsal místostarosta Hrdý (ODS). 

Pokud majitelka slovo dodrží, cyklostezka začne růst už v příštím roce, kdy naváže na již hotový úsek. Už teď ale může město rozehrát boj o státní dotaci. Ta je totiž druhým předpokladem nutným k zahájení stavby.

Cyklostezka mezi Újezdcem a Šumicemi na Uherskobrodsku nejspíš vznikne (zdroj: ČT24)