Vnorovským bezdomovcům se lidé skládají na zimní týpí

Vnorovy - Skupina bezdomovců, která už několik měsíců žije v hájku u řeky Veličky mezi Strážnicí a Vnorovami, se obává přicházející zimy. Místní novinář Antonín Vrba i díky videu, které s nimi natočil a umístil na internet, rozpoutal charitativní vlnu. Obyvatelé okolních obcí se teď snaží složit se na indiánské týpí, v němž by lidé bez domova mrazy přečkali.

Video s trojicí bezdomovců pořídil regionální novinář Antonín Vrba. „Jednou jsem jel ze Strážnice a všiml jsem si, že se u mostu přes Veličku něco děje, byli tam policisté. To vzbudilo moji pozornost,“ řekl. Rozhodl se, že tyto lidi pozná blíže. Vzal nějaké jídlo, kameru a na setkání pořídil reportáž, kteou doposud na Youtube zhlédlo skoro pět tisíc lidí.

Spousta z nich s bezdomovci cítí velkou solidaritu. Uspořádali dokonce sbírku, z jejíhož výtěžku chtějí pro bezdomovce pořídit týpí, ve kterém budou moci přečkat zimu. „Tak velkou odezvu jsem rozhodně nečekal. Aspoň je vidět, že lidi mají zájem pomáhat,“ uvedl Vrba.

Rozhovor s Antonínem Vrbou o videu s bezdomovci (zdroj: ČT24)

Starosta Vnorov i další lidé, kteří trojici bezdomovců znají, však dobročinnou euforii mírní. Tvrdí, že takto žijí už řadu let, pomoci si neváží a možnost pracovat už několikrát odmítli.

„Já když jedu z práce a vidím je, jak sedí před obchodem, pokuřují, popíjí, tak z toho žádnou solidaritu necítím. To, jak žijí, si vybrali sami. Nevím, proč bychom z toho měli mít špatné svědomí. Pomocnou ruku jsme se jim už nejednou snažili nabídnout, zájem neměli,“ tvrdí starosta Vnorov Antonín Gazárek.

Více k tomuto tématu si nenechte ujít v reportáži Petra Kotrly v pořadu Týden v regionech už tuto sobotu na ČT1. Vysílá se vždy v pravé poledne.