Držitel Zlatého míče v Lounech

V pondělí 5. prosince se to v Lounech hemžilo fotbalovými legendami. Toho dne by se totiž dožil 80 let lounský rodák a významný fotbalový reprezentant Československa Ladislav Novák. Ten bohužel letošního roku zemřel a tak nejen na jeho osobu přijela do Loun zavzpomínat celá řada spoluhráčů a kamarádů z Dukly Praha a národní reprezentace. V čele s Josefem Masopustem, nejlepším evropským fotbalistou roku 1962 a držitelem Zlatého míče z téhož roku, přijel například i brankář Ivo Viktor, Jan Brumovský, Josef Jelínek, František Knebort, Josef Vacenovský, Ivo Novák, Jan Fiala a další a další.

Celá fotbalová delegace si nejdříve prohlédla v oblastním muzeu výstavu – Ladislav Novák, kapitán fotbalové jedenáctky. Zde si mnozí přítomní s dojetím zavzpomínali u vystavených fotografií na své fotbalové zápasy, zájezdy a také další kamarády.

Poté se všichni přesunuli do zaplněné zasedací síně lounské radnice, kde je přivítal starosta Jan Kerner a poté již nastala beseda, na které padlo mnoho zajímavých otázek.  Už první otázka nemohla být jiná, Josef Masopust zavzpomínal na slavné Mistrovství světa v Chile v roce 1962, kde naše jedenáctka obsadila druhé místo, když byla od začátku považovaná jako outsider soutěže.

Ivo Viktor byl pro změnu tázán na Mistrovství Evropy v roce 1976 v Bělehradě, kde ve finále s Německem pustil v posledních vteřinách prodloužení gól a došlo tak na penalty. Viktor přiznal, že při tomto gólu udělal chybu, ale nakonec vše dobře dopadlo, jistě si vzpomenete na legendární Panenkův „dloubák“…

Josef Vacenovský zavzpomínal na nezapomenutelný zájezd fotbalistů Dukly Praha do Ameriky a samotného Láďu Nováka připomněl spoluhráč Jan Fiala. Řekl o něm, že to byl nejen skvělý fotbalista, ale i kamarád. Byl přísný k sobě i k ostatním, a to jako hráč i jako trenér. A hlavně nekompromisně dodržoval životosprávu, jen jednou po přátelském utkání ochutnal místní vínko, ale tuto historku si  necháme v paměti jen my, účastníci skvělého podvečera.

P.S. Je jen škoda, že se na takové legendy a hlavně na majitele Zlatého míče nepřišel podívat ani jeden  mladý fotbalista…

Ladislav Bába, Louny