Brno nevypsalo výběrová řízení na místa všech ředitelů

Brno – Představitelé Brna slibovali do konce roku vypsat výběrová řízení na funkce ředitelů městských organizací, kteří jsou ve funkci déle než pět let. Koalice slib, který dala po volbách, splnila jen zčásti. Rychle bylo vyměněno jen několik ředitelů, tři nejdéle sloužící zůstávají ve svých funkcích i nadále. Podle vedení města je to dané tím, že se řízení vypisují postupně.

„Otevřená výběrová řízení na ředitele městských společností a příspěvkových organizací při nástupu do funkce a vždy po pěti letech ve funkci,“ píše se v koaliční smlouvě. Jako první byl vyměněn ředitel Nemocnice Milosrdných bratří a bývalý náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Následovala městská policie, na postu ředitele nahradil Daniela Šímu, který byl ve funkci od roku 1992, Jaroslav Přikryl.

Rekordy v délce úřadování drží šéfové kulturních institucí, k jejichž výměně zatím nedošlo. Stanislav Moša je v čele Městského divadla už 19 let, Libuše Nivnická vede Knihovnu Jiřího Mahena jen o čtyři roky méně. Už čtrnáct let má stejného ředitele také brněnská ZOO, je jím Martin Hovorka. Právě výběrové řízení na místo ředitele ZOO chtějí radní schválit na svém příštím zasedání.

  • Ředitel Městského divadla v Brně Stanislav Moša zdroj: ČT Brno
  • Ředitelka Knihovny Jiřího Mahena Libuše Nivnická zdroj: ČT Brno

Podle vedení Brna platí to, že se výběrová řízení vypisují postupně podle oborů, nikoliv délky vedení instituce. „Postupně jsme probírali, jak budou konkurzy postupně probíhat a řešit to budeme i nadále. Není to tak, že bychom chtěli někoho upřednostnit. Někdo musí být první a někdo zase poslední,“ řekla náměstkyně primátora Jana Bohuňovská (ODS).

„Svůj případ nechci komentovat, ten byl velmi rychlý, ale myslím si, že by se mělo měřit stejným metrem. Pokud se vyhlásí, že všichni budou po pěti letech muset znovu projít konkurzem, tak by se to mělo dodržovat,“ doplnil Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Kdy budou vypsána výběrová řízení na zbývající posty ředitelů, dnes vedení města neupřesnilo. Konkrétní termín není daný ani v koaliční smlouvě.

Volba ředitele městské policie vyvolala spekulace, že je Přikrylovi šitá na míru

Proti způsobu výběru nového ředitele se okamžitě ohradila opozice. Považuje jej za netransparentní. Zastupitelé totiž stejně jako veřejnost neměli možnosti porovnat projekty, s nimiž se jednotliví kandidáti do konkurzu přihlásili. Ani samotná jména všech uchazečů nebyla zveřejněna. Dopředu se jen vědělo, že ředitel Šíma kvůli podmínkám prakticky ztratil šanci pozici obhájit. Objevila se dokonce spekulace, že podmínky jsou přímo šité na tělo Jaroslavu Přikrylovi, který z výběrového řízení vzešel jako vítěz.

Výběrová řízení v Brně (zdroj: ČT24)