Vánoce v Brně zpestří desítky adventních koncertů

Brno - K vánoční atmosféře v Brně přispějí desítky adventních koncertů různých žánrů. Vyniká mezi nimi například vystoupení americké gospelové skupiny The Johnny Thompson Singers v katedrále na Petrově. Filharmonie Brno připravila jako vánoční dárek pro své příznivce ojedinělé koncertní provedení opery Norma. Prosincovou nabídku každoročně tvoří koncerty složené z tradičních vánočních skladeb. Tou nejfrekventovanější je Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

The Johnny Thompson Singers patří podle pořadatelské agentury Brnokoncert k nejvýznamnějším interpretům gospelu. V Česku jsou poprvé, na Petrově se představí 22. prosince. „Soubor byl založen již v roce 1965 a nedávno oslavil 45 let své existence. Uměleckým vedoucím je reverend John Alexander Thompson,“ informovali pořadatelé.

Slavnostní zážitek slibuje koncert Vánoce v opeře, který připravilo Národní divadlo Brno na 18. prosince. Pod taktovkou Caspara Richtera zazní hudba klasická, například Bach, Berlioz a Čajkovskij, ale také koledy různých národů a známé vánoční filmové melodie. Hudební program doplní krátké taneční výstupy a scénky.

Filharmonie Brno letos své slavnostní vánoční koncerty věnovala opeře Norma skladatele Vincenza Belliniho. Od jejího posledního brněnského uvedení uplynulo 126 let. V titulní roli slavného operního díla se představí srbská sopranistka Jasmina Trumbetaš Petrovičová, taktovky se chopí její krajan, šéfdirigent Filharmonie Brno Aleksandar Markovič. První koncert se koná 21. prosince ve Wannieck Gallery, druhý o den později na stejném místě.

Se svými příznivci se před Vánocemi v Brně tradičně setkávají Hana a Petr Ulrychovi se skupinou Javory. Letos vystoupí na jevišti Městského divadla Brno 22. a 23. prosince. Vánoční koncerty připravují také pěvecké sbory. Například Vox Iuvenalis zazpívá 16. prosince ve dvoraně Centra VUT, jak uvedl člen rady sboru Viktor Pantůček. 

Desítky koncertů hostí v adventu i o Vánocích brněnské a jihomoravské kostely. Biskupství brněnské zveřejnilo na svých webových stránkách podrobný přehled. Například 17. prosince zahraje v katedrále na Petrově letošní vítězka soutěže Bachův varhanní podzim Petra Andrlová. Na stejném místě zazpívá 25. prosince pěvecký sbor Kantiléna.