Lesníci zaznamenávají nárůst krádeží stromků

Olomouc - V lesích na Olomoucku roste počet krádeží vánočních stromků a jmelí. Lesníci proto posilují kontroly a dělají opatření, která mají vandalům v ničení porostů zabránit. Za krádež jim hrozí pokuta až do výše patnácti tisíc korun.

V nejvíce ohrožených lokalitách už visí cedule se zákazem vstupu mimo turistické stezky. Je to například oblast Rampachu, kde loni před vánocemi zmizelo na pět set jehličnanů. A letos se zloději objevili znovu. „V tomto předvánočním období se snažíme, aby se personál pohyboval co nejvíce v lese, protože k těm neoprávněným krádežím dochází už za šera,“ uvedl za Lesy města Olomouce Roman Šimek. „Stromky proti krádežím zabezpečujeme tak, že je ostříháme nebo zalamujeme, přesleny ustřihneme tak, aby byl strom znehodnocen na dvě a tři léta,“ prozradil hajný Antoním Trefil. Jinde stromky stříkají speciálním přípravkem, po němž jehličnan v teple nepříjemně páchne.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Škoda, kterou zloději v porostu způsobí, se dá finančně vyčíslit jen stěží. Společnost dodá na vánoční trhy stejně jako v minulých letech asi 100 stromků. „Snažíme se na trh dodávat levné stromky, že si je může koupit opravdu každý,“ říká Roman Šimek. Prodejce kontroluje Česká obchodní inspekce. Ta prověřuje jak cenu zboží tak i původ. „U těch velkých řetězců a u klasických prodejců na náměstí se ten problém nevyskytuje, ale pokud by byl někde v nějaké odlehlé části města prodej podezřelý, tak je možné se obrátit buď na Českou obchodní inspekci, nebo na další orgány státní správy,“ potvrdil vedoucí referátu kontroly ČOI Roman Kadlec. Vánoční stromky jsou většinou na plantážích nebo je obchodníci dovážejí ze zahraničí. Průřezy v mladých porostech dělají lesníci minimálně.