Rodiče bojují za záchranu ostravské školy

Ostrava - Rodiče tvrdě protestují proti zrušení ostravské základní školy V Zálomu. Nelíbí se jim, že se o tomto záměru městského obvodu Ostrava-Jih dozvěděli čtyři dny před jeho schválením zastupitelstvem. Radnice tvrdí, že provoz školy je drahý a počet žáků v ní klesá.

Od jejího vzniku v polovině osmdesátých let učí na základní škole V Zálomu Marcela Popalová. Teď bude zřejmě i u jejího konce příští rok v létě. Společně s dalšími devatenácti kantory si bude muset najít novou práci. „Vůbec si nedovedu představit, že si teď po padesátce budu hledat nové místo. Zažíváme s kolegyněmi snad to nejhorší období, protože opravdu nevíme, co bude, ale věříme tomu, že se nám to ještě podaří zachránit,“ doufá Marcela Popalová. Provoz školy stojí dva a půl milionu korun a místo předpokládaných 390 ji navštěvuje jen 250 žáků. Jenomže podle rodičů se o jejím zrušení ani nediskutovalo a přišlo naprosto nečekaně. Navíc podle nich radnice nepostupovala podle zákona a právě toho chtějí využít při záchraně školy. „Podle zákona o obcích je radnice povinna vlastně předložit své jednání sedm dní předem, což se nestalo, protože předložili tento bod v pondělí a hlasovalo se ve čtvrtek,“ tvrdí jeden z rodičů Václav Dessler. Podle mluvčího radnice Michaela Kuttyho ale proběhlo vše tak, jak mělo.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

A tak zatím platí to, že rodiče musí svým dětem najít novou školu. Radnice předpokládá, že část dětí přijme nedaleká základní škola Horymírova. Celé třídy by se pak měly podle radnice městského obvodu Ostrava-Jih přesunout na ZŠ Jugoslávská, jenomže proti jsou rodiče i samotní žáci. „Je vzdálená nějaké dva kilometry, což je 25 až 35 minut chůze s tím dítětem a to je vesměs nepředstavitelné,“ argumentuje Václav Dessler. Radnice Ostravy-Jih ale slibuje speciální školní autobus a lepší zabezpečení přechodů.