Žena málem uhořela na své nemocniční posteli

Ostrava - V kritickém stavu zůstává 66letá žena, která málem uhořela při požáru ve Vítkovické nemocnici v Ostravě. Druhá pacientka, která se nadýchala zplodin je ve stabilizovaném stavu a i nadále se o ní starají lékaři vítkovické interny. Kvůli požáru, který včera odpoledne zachvátil jeden z pokojů nemocnice, museli zdravotníci evakuovat 22 pacientů. Požár má podle předběžných závěrů policistů a hasičů na svědomí jedna z pacientek, která v pokoji kouřila cigaretu.

Na své posteli málem přišla o život pacientka vítkovické nemocnice. Doposud bojovala s rakovinou, teď navíc leží v kritickém stavu na popáleninovém centru ostravské fakultní nemocnice. „Má popáleniny třetího stupně na 42 procentech těla,“ uvedl mluvčí FN Ostrava Tomáš Oborný. Plamenů na pokoji ve třetím patře interny ve Vítkovích si jako první všiml zdravotnický asistent a okamžitě ho uhasil hasícím přístrojem. Hasiči, kteří mezitím přijeli, začali okamžitě i zjišťovat, proč v nemocnici hořelo. „Je jasné, že požár způsobil otevřený oheň a nyní se došetřuje, jestli to byla cigareta, zapalovač nebo svíčka,“ prozradil mluvčí HZS MS kraje Petr Kůdela.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Případ šetří také policie. „Šetříme to pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti,“ potvrdila mluvčí PČR Ostrava Gabriela Holčáková. Podle policistů je pravděpodobné, že 66letá důchodkyně v nemocničním pokoji i přes zákaz kouřila. Na místě policisté našli cigarety a zapalovač. Policistům to potvrdila druhá zraněná žena, kterou už vyslechli. Ona sama se při požáru nadýchala zplodin. „Oheň se nerozšířil do ostatních pokojů, nicméně pacienti na interně museli být evakuováni o patro výš,“ řekla mluvčí Vítkovické nemocnice Hana Szotkowská.

Podobnou situaci zažili také v ostravské městské nemocnici. Před třemi měsíci kvůli požáru na rehabilitacích museli zdravotníci narychlo evakuovat 43 pacientů. Příčinu požáru doposud zjišťují policisté a hasiči.