Ředitel Pejchl opustí kyjovskou nemocnici

Kyjov - Ředitel kyjovské nemocnice Josef Pejchl odchází. S krajským radním pro zdravotnictví Oldřichem Ryšavým (ČSSD) se dohodl na ukončení spolupráce k 31. lednu příštího roku. Pejchl, který čelí kritice za údajně chybné manažerské kroky, jež měly vést k zadlužení a personální krizi uvnitř nemocnice, se podle svých slov rozhodl přijmout pracovní nabídku od konkurence.

Atmosféra v kyjovské nemocnici za poslední měsíce houstla. Proti sobě stály dva opoziční tábory - na jedné straně více než stovka odborářů, kteří se stavěli za nového ředitele Josefa Pejchla, na straně druhé sdružení Občané za Nemocnici Kyjov, které Pejchlovi dávalo za vinu většinu aktuálních problémů instituce.

„Vadí nám nekomunikace se zaměstnanci, mlžení, upravování ekonomických výsledků, kde máme určité pochybnosti, nekoncepce ve službách lékařů – například lékaři zjistili, že najednou nemají neurologa, kterého nutně potřebují, a inženýr Pejchl se hájí tím, že o ničem nevěděl. Jako hlavní manažer je za to zodpovědný a nemůže to přehrávat na primáře,“ vypočetla v září argumenty proti Pejchlovi zástupkyně sdružení Občané za Nemocnici Kyjov Monika Hálková.

Kromě špatné komunikace si zaměstnanci stěžovali hlavně na nepříjemnou atmosféru plnou chaosu a strachu.

Pejchl: Cítím, že svůj úkol zde jsem již splnil

Josef Pejchl, který je ve funkci od ledna 2011, se dlouho bránil, že se nemocnici naopak snaží modernizovat a vyvést z ekonomické krize. Nakonec se však sám rozhodl pro odchod, který vysvětluje pracovní nabídkou od konkurence.

„Od léta jsem měl dvě nabídky na změnu pracoviště, které jsem s ohledem na slib kraji odmítl. Nyní se podařilo již nemocnici stabilizovat, dotáhnout rozdělané projekty a ukončit některé audity. Proto jsem požádal kraj, aby mě uvolnil do mé nové práce,“ uvedl ke svému odchodu Pejchl.

Popřel, že by jeho odchod měl jakoukoliv souvislost s peticí, činností občanského sdružení či politikou a že starosta Kyjova se informaci o jeho odchodu snaží zneužít. „Tady se  ukazuje, jak moc některým lidem spojených s bývalým vedením vadí rozkrývání zdejších kauz a nepořádku,“ uzavřel ředitel.

Do konce funkčního období si chce vybrat dovolenou a věnovat se rodině, kterou v posledních měsících podle svých slov kvůli pracovním povinnostem mohl vídat pouze o víkendech.

Hejtman Hašek: Doufám, že to přispěje ke zlepšení vztahů v nemocnici

Kraj teď bude muset rychle začít hledat náhradu. A nového ředitele rozhodně nečeká snadný úkol - kromě zajištění kvalitní a dostupné péče, vyrovnaného rozpočtu nemocnice a jejího dalšího rozvoje bude muset urovnat vztahy s veřejností a zaměstnanci. „Nemocnice Kyjov je páteřní nemocnicí Jihomoravského kraje a musíme najít manažera, který nemocnici bude dále rozvíjet a modernizovat ve prospěch pacientů,“ řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Za rok 2011 nemocnice například zavedla elektronický objednávkový systém a program na sledování lékařských výkonů, začala s rekonstrukcí budov a otevřela pohotovost. Otřásla jí ale aféra s falešnými recepty nebo opilým lékařem ve službě.