Konference hledá díru na trhu

Podnikatelé, politici, vysokoškolští pedagogové jednali o možnostech růstu a prosperity Olomouckého kraje, který je v nezaměstnanosti třetí nejhorší v republice. Hlavním řečníkem konference je Christoph Meier, který má více než dvacetileté zkušenosti s podporou malých a středních podniků po restrukturalizaci průmyslu ve Švýcarsku. Podobné inovační procesy, tedy zkvalitnění výroby, mají pomoci i střední Moravě.

„Vláda a Národní ekomonická rada umí jen vymýšlet nové daně a poplatky, ale kdo z těch pánů vyrobil hřebík a kdo ho zkusil prodat?“ ptal se ředitel olomoucké Hospodářské komory Jaroslav Havelka.

Podle odborníků musí někdejší potravinářský region postavit svou budoucnost na promyšlené podpoře menších firem. Mezi nimi dnes vynikají například strojírenské a kovoobráběcí podniky s velkou mírou exportu. „Ani si nevšimli, že je nějaká krize, takové díry na trhu je nutné hledat,“ poznamenal Havelka.

Jedním z trendů by v budoucnu měla být i změna podpory infrastruktury. „Původní názor čím víc peněz do infrastruktury, tím vyšší růst konkurenceschopnosti a produktivity regionů, by se měl nahradit podporou podnikání,“ uvedl vedoucí projektu Marek Vaculík.

Konference propojuje podnikatelský sektor se samosprávou a vysokým školstvím v regionu. Má za úkol přinést také více pracovních míst.