Brněnské letiště bude bezpečnější, čeká ho investice za čtvrt miliardy

Brno - Historicky druhou největší investici do brněnského letiště schválil Jihomoravský kraj. Za čtvrt miliardy korun plánuje posílení bezpečnosti celého areálu tak, aby odpovídal předpisům mezinárodních letišť v Schenegenském prostoru. Větší část peněz poskytne Evropská unie.

Podle hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD) se jedná o dlouhodobě připravovaný projekt. „Půjde o kompletní zabezpečení letiště. Jako mezinárodní veřejné letiště totiž musí splňovat nejnovější bezpečnostní standardy,“ uvedl Hašek. Počítá se s investicí ve výši zhruba 250 milionů korun, z toho 170 milionů by mělo jít z evropských fondů.

V areálu letiště by mělo vzniknout několik nových budov včetně nové vstupní haly a modernější hasičské zbrojnice. Detailnější informace, na co přesně peníze půjdou, ale provozovatel letiště a také představitelé kraje úzkostlivě tají. „Skutečnosti ohledně bezpečnostních opatření mezinárodních letišť jsou přísně utajované, proto mohu pouze potvrdit, že takovou investici skutečně chystáme,“ uzavřel hejtman.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) o investicích do letiště (zdroj: ČT24)

Letiště v Brně-Tuřanech od loňského roku významně zvýšilo počet pravidelných mezinárodních linek, jeho vytíženost tak v poslední době roste. Nabídka zahraničních destinací z Brna je teď dokonce největší v historii. Brno má pravidelné spojení s Londýnem, Bergamem-Milánem, Moskvou, od konce března s Petrohradem a letištěm Fiumicino v Římě. Na letní sezonu zavedlo také spojení se španělským Alicante, byla ovšem zrušena linka do chorvatského Zadaru, o kterou nebyl dostatečný zájem ze strany cestujících.

Brněnské letiště v datech

1957 - Státní letiště bylo uvedeno do provozu, sloužilo především pro vojenské účely
1991 - Ukončení vojenského provozu letiště, od ministerstva obrany jej převzala Česká správa letišť
1992 - Zahájen civilní provoz letiště, podána žádost o provozování veřejných mezinárodních linek

1996 - Provedena částečná rekonstrukce odbavovací budovy, dokončena výstavba hasičské stanice

1997 - Na letišti poprvé přistál první velkokapacitní letoun Boeing 747
2002 - Letiště přešlo pod správu akciové společnosti LETIŠTĚ BRNO
2004 - Majitelem letiště se stal Jihomoravský kraj, společnost LETIŠTĚ BRNO ale i nadále zůstala jeho provozovatelem

2006
- Zahájení provozu moderní odbavovací haly za čtvrt miliardy korun, na stavbu částečně přispěla také Evropská unie