Zrušení kojeneckých ústavů přinese problémy

Ostrava – Dva tisíce dětí ve věku do tří let stráví letošní Vánoce v kojeneckých ústavech. V roce 2014 už mají být všechny umístěné v náhradních rodinách. Odborníci ale varují. Reforma je zbrklá a kampaně na nové pěstouny můžou nalákat lidi, kterým nejde primárně o děti, ale o peníze.

Do konce roku 2013 chce stát zrušit všechny kojenecké ústavy. Pokud reformu schválí parlament a prezident, Moravskoslezský kraj bude muset umístit během dvou let do nových rodin osm set dětí. „Život v rodině je jakýmsi základním předpokladem pro to, aby se dítě zdravě vyvíjelo. Jestli se to podaří naplnit, těžko říct. Myslím si, že zájem o to bude,“ říká psycholožka Barbora Szpernolová. Podle odborníků je ale reforma unáhlená. V průměru 12 procent dětí se totiž z pěstounských rodin vrací do ústavů. Neřeší ani problém těžce nemocných dětí. „Neseženou se náhradní rodiče pro děti, které jsou handicapované nebo děti, které jsou snědší pleti, případně děti starší. Handicapované navíc nemůžou ošetřovat normální rodiče bez vzdělání, bez lékařské znalosti, rozhodně je na to nepřipraví nějaký stohodinový kurz,“ upozorňuje ředitel Kojeneckého ústavu Domeček Zdeněk Novotný. 

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Profesionální pěstouni by měli dostat pevný plat 20 tisíc korun a příspěvky na dítě odvozené od jeho zdravotního stavu. „Z několika zdrojů jsem už slyšel, že se nám více hlásí lidé, kteří toto nedělají proto, aby pomohli dítěti, ale aby vyřešili svoji sociální situaci,“ varuje Zdeněk Novotný. „Všichni pěstouni procházejí posouzením. Zjistí se, jaké mají zázemí, jaké mají základní předpoklady, v tomto procesu si myslím, že se tyto věci určitě odhalí,“ uklidňuje psycholožka Barbora Szpernolová. Kvůli chystané reformě přicházejí kojenecké ústavy také o sponzory. Například v ostravském Domečku jich ubyla polovina. V příštím roce tak můžou mít kojenecké ústavy problémy s ozdravnými pobyty a dalším nadstandardním programem.