Do brněnských ulic vyjela Betlémská tramvaj

Brno - V brněnských ulicích jezdila Betlémská tramvaj. Vezla takzvané betlémské světlo, které se stalo jedním ze symbolů Vánoc. Organizátoři z dopravního podniku předpokládali, že o akci bude i letos velký zájem. Rozšířili proto počet míst, kde tramvaj zastaví a odkud si lidé mohou betlémské světlo odnést do svých domovů.

Největší zájem očekával Dopravní podnik města Brna (DPMB) na zastávce tramvaje před budovou České pošty poblíž brněnského železničního nádraží. „Proto tam tramvaj bude stát ve dvou časech, dopoledne v deset hodin a o půl páté odpoledne,“ uvedl Seitl z DP?B.

Jízdní řád betlémské tramvaje

10:00 - 10:45 hod. na ulici Nádražní (před budovou České pošty)
• 11:15 - 12:15 hod. na náměstí Svobody
• 12:30 - 13:30 hod. ve smyčce tramvají Mendlovo náměstí
• 14:00 - 16:00 hod. znovu na náměstí Svobody
• 16:30 - 17:30 hod. opět na ulici Nádražní (před budovou České pošty)

Dopravní podnik podle něj změnil některá další stanoviště. Zastávky na Malinovského náměstí a Moravském náměstí, kde byl loni zájem Brňanů slabší, vystřídaly dvě stání na náměstí Svobody, kde je doprava kvůli vánočním trhům omezená, a na Mendlově náměstí.

Betlémské světlo brněnský dopravní podnik přiblížil Brňanům v historickém voze z roku 1954, který je přezdíván Plecháč. Kromě světla tramvaj vezla i prodejní výstavu svíček a dalších výrobků ze znojemských chráněných dílen.

Skauti přivezli betlémské světlo do Brna minulý týden vlakem z Vídně. V olejových svítilnách uchovávali plamen slavnostně zažehnutý v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Světlo se v Česku v posledních letech stalo jedním z moderních symbolů Vánoc.

Vydáno pod