Týraný Dominik a jeho sestra stráví Vánoce v nové rodině

Brno - Ministerstvu práce a sociálních věcí, kterému se dlouhé měsíce nedařilo najít pro týraného Dominika pěstounskou rodinu, se nakonec po mediální kampani přihlásilo náhradních rodičů několik. Z nich vybrali úředníci pěstouny, kteří by mohli být pro oba sourozence nejvhodnější. A pokud vše dopadne dobře a padnou si do oka, mohli by sourozenci strávit v rodině i své první Vánoce.

V současné době žije Dominik a jeho starší sestra v jednom z Klokánků patřících Fondu ohrožených dětí. Podle sociálních pracovnic se z traumatu z letitého týrání dostává dobře. Najít starším sourozencům pěstounskou rodinu přitom rozhodně nebylo jednoduché a ještě před dvěma měsíci neměl o děti zájem nikdo. „Hledání bylo složitější, protože jde o starší děti a sourozence. Svoji roli sehrál i fakt, že zažily takové trauma a celý případ byl medializován,“ uvedl Miloslav Macela, ředitel odboru rodiny a dávkových systémů Ministerstva práce a sociálních věcí. U mediálně známých případů jsou totiž pěstounské rodiny vystaveny většímu tlaku ze strany veřejnosti.

Přesto to byla právě média, která k nalezení náhradní rodiny pro oba sourozence nakonec přispěla. „Pomocí veřejné výzvy se podařilo pěstouny získat,“ připustil Macela. Podle informací České televize se rodin přihlásilo hned několik, jednu z nich úředníci vybrali a s tou se teď děti budou moci seznámit. O jakou rodinu jde a odkud je, se samozřejmě veřejnost nedozví. „Chráníme ty děti, takže tuto informace nikomu nesdělíme,“ dodal Macela.

Týraný Dominik i jeho sestra skončili v Klokánku poté, co je z týrající rodiny odebrali v dubnu roku 2010 na popud sociální pracovnice Brna-Židenic policisté. Nechtěný mužský potomek byl od útlého věku svými rodiči týrán hlady a bit i jinak fyzicky týrán. Stejně jako jeden z jeho starších bratrů v předchozích letech. V době odhalení kauzy, kdy bylo Dominikovi osm let, vážil 13,5 kilogramu, tedy asi jako dvouleté dítě. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, přestože to nebyla pravda. Ve skutečnosti dítě hladovělo. Denně dostávalo od rodičů jen dva až čtyři krajíčky chleba. Chlapec skončil v péči lékařů.

Rodiče své dítě podle obžaloby dlouhodobě bili rukou, řemenem a vařečkou. Asi nejbrutálnější způsob trestu byl, když mu oba rodiče dávali do bot připínáčky hrotem vzhůru. Tato metoda jej prý měla zklidnit, protože byl údajně hyperaktivní. Chlapec musel chodit po špičkách nebo se plazit po kolenou. Syna údajně začali doma týrat už v roce 2004. Proto byl rodičům i se sestrou v té době odebrán. O rok později je ale rodiče získali zpět. Na rodinu měla dohlížet sociální pracovnice. Ve prospěch dítěte prý mohla zasáhnout už v roce 2008, ale neučinila tak. Definitivně bylo týrání odhaleno až loni.

V případu byly kromě rodičů, kteří si odsedí 6 a 6,5 roku vězení, obviněny i dvě sociální pracovnice za zanedbání pracovních povinností. Utrpení chlapce mohly zastavit mnohem dříve. Měly indicie ze školy, od dětské lékařky a příbuzných chlapce. Zatím byla odsouzena trestním příkazem pouze Lea Petříčková, která dostala několikaměsíční podmínku. Její případ se ale bude znovu projednávat u soudu, protože dnes již bývalá sociální pracovnice s trestem nesouhlasí a necítí se vinna. Podle jejího právníka jde o problém systémový, kdy má jeden člověk na starost až 250 problémových rodin a není schopen je uhlídat. Na brněnský OSPOD bylo po předchozí kontrole ministerstva přijato více sociálních pracovníků. 

Nová rodina pro týraného Dominika (zdroj: ČT24)