Pravčický most je zachráněn, převezme ho Hulín

Hulín – O osudu pravčického mostu je rozhodnuto. Zastupitelé Hulína se dnes dohodli, že obec převezme most přes rychlostní silnici R55, který postavilo Ředitelství silnic a dálnic. Most už před časem odmítla převzít obec Pravčice, která se bála budoucích nákladů na jeho opravy a údržbu. ŘSD se snaží most převést na některou z obcí už několik let, sami jej totiž provozovat nesmí. Most za 24 milionů korun je zatím zablokovaný, podle ŘSD by mohl být otevřen už příští rok na jaře.

Starosta Hulína kladný výsledek hlasování předpokládal. „Doufáme, že tak jako naše zastupitelstvo bude velkorysé vůči ŘSD, stejně tak jednou stát bude velkorysý k městu,“ řekl starosta Roman Hoza (ODS) s narážkou na fakt, že budoucí opravy mostu budou velmi nákladné a bez státní dotace se zřejmě neobejdou. Nakonec pro převzetí mostu do správy Hulína hlasovalo 13 ze 16 zastupitelů.

ŘSD most sice postavilo, protože přes něj ale vede jenom místní komunikace, nesmí se o něj starat. „Už v roce 2002, kdy jsme se s obcí Pravčice na stavbě mostu dohodli, jsme upozorňovali na to, že jsme vlastníkem a správcem pouze dálnic a silnic první třídy. Silnice z Pravčic do Hulína je místní komunikací, kterou ŘSD ani nemůže mít ve správě,“ vysvětlila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Proto ŘSD trvá na tom, že si některá obec most musí převzít.

Pravčice ani kraj most nechtěly

Protože most leží na katastrálním území Pravčic, jednalo ŘSD nejprve s touto obcí. Vedení Pravčic i místní lidé se ale obávali, že nebudou mít peníze na budoucí opravy a budou se muset kvůli mostu zadlužit. ŘSD se pokoušelo obavy obce zmírnit - náklady prý nebudou závratné, most nepotřebuje rozsáhlejší zásahy. „Garantuji, že most je udělaný dobře, nepotřebuje téměř žádnou údržbu. Ve frekvenci přibližně 15 let je například nutné natřít a opravit zábradlí,“ zdůraznila stavební expertka ŘSD Květuše Kuncová při setkání s občany Pravčic. Most má podle ní životnost 100 let, během této doby bude potřebovat jednu nebo dvě generální opravy. Ta sice bude drahá, ale obce na podobné opravy obvykle dostávají dotace. 

Ani toto ubezpečení však zástupce Pravčic neobměkčilo. Poslední východisko ještě viděli ve vedení Zlínského kraje. Snažili se kraj přesvědčit, aby si most vzal do správy on, kraj to ale odmítl. Pravčice nejsou první obcí, která odmítla převzít nově postavený most do svého majetku. „Už se to stalo na D2. Most zůstal uzavřený 15 let. Pak lidé přišli na to, že most potřebují, ŘSD jej ještě na své náklady opravilo a obci předalo,“ připomněla expertka na mosty Květuše Kuncová.