Ostravice a Frýdlant nad Ostravicí bojují za noční spoj

Ostravice - Zrušený noční vlakový spoj mezi Ostravicí a Frýdlantem zkomplikoval život desítkám lidí. Zástupci obou měst chtějí po kraji, aby situaci řešil. Ten však potřebuje ušetřit peníze. Vlakem podle něj navíc jezdilo málo lidí a opětovně ho zavést neplánuje.

Jaromír Vojčuch pracuje v Ostravské firmě ArcelorMittal. Z odpolední směny se posledním předpůlnočním spojem vracel do Ostravice několik let. Nyní bude muset hledat nové řešení. „Já nemám jistotu, jestli se dostanu domů, jestli nebudu muset jezdit taxíkem,“ stěžuje si. Podobně je na tom Libor Mališ. Poslední noční spoj mezi Ostravicí a Frýdlantem využíval 17 let. Teď také vidí jako jediné řešení taxi službu. Mezi Frýdlantem a Ostravicí jezdí denně 19 spojů, poslední noční využívali hlavně lidé vracející se z odpoledních směn. „Určitě to bude mít dopad i na turismus, protože tento vlak využívali turisté i naši místní občané při konání různých kulturních sportovních a jiných akcí,“ uvedla starostka Frýdlantu nad Ostravicí Helena Pešatová. Zástupci kraje, kteří za zrušením spoje stojí, tvrdí, že vlak nebyl využíván. Lidé navíc podle nich mohou využít místo vlaku autobus.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Ve stávajícím jízdním řádu ve 23:09 přijíždí vlak z Ostravy do Frýdlantu a následující přípoj na Ostravici je zajištěn,“ říká náměstek hejtmana Miroslav Novák. „Argumentaci krajského úřadu vyvracíme, protože praxe ukázala, že tato náhrada je nefunkční. Autobus nečeká na vlakový přípoj a občané se dostávají do pasti,“ tvrdí starosta Ostravice Miroslav Mališ. Zástupci obcí chtějí o případném znovuzavedení spoje jednat s krajem po novém roce. Podle náměstka hetmana Miroslava Nováka je to ale zbytečné.