Moravské házenkářky válcují kolegyně z Čech

Jižní Morava – Takovou převahu házenkářky z Moravy už v tuzemských soutěžích dlouho neměly. I semifinále Českého poháru bylo záležitostí ryze týmů z východní poloviny republiky. Veselí nad Moravou navíc vede také československou interligu.

Zkušená ekipa Veselských panenek, tým mladých reprezentantek ze Zlína, ambiciózní Severomoravanky z Poruby nebo stabilně výborný celek Olomouce. Složení letošního semifinále Českého poháru házenkářek napovědělo, kde je letos na mapě republiky rozložena největší házenkářská síla.

Pohárové semifinále Olomouce s Veselím:

Reportáž Miloše Korhoně (zdroj: ČT24)

I v interligové tabulce se mezi moravský blok dokázal vklínit jen nad očekávání dobře hrající Písek. Oslabené vicemistryně z pražské Slavie jsou až desáté, poznamenal je odchod Vítkové do Poruby a slabší forma loňské opory Kutlvašrové.

Moravská převaha očima hráčky z Čech

Kateřina Vrabcová – spojka Písku

Ve Zlíně jsou dobré reprezentační spojky a Poruba vytěžila z lepšího finančního zázemí. Další důvod převahy moravských házenkářek bych také viděla v tradici a větším zájmu okolí. Co se týče Českého poháru, tak je sice pravda, že do nejlepší čtyrky se probojovaly jen moravské týmy, ale je třeba připomenout vyrovnané výsledky předchozího kola, kde tři ze čtyř česko-moravských zápasů skončily pouze o jeden gól. V interlize jasně dominuje Veselí, tento tým vsadil na zkušenosti a zatím mu to vychází. Na druhé straně hodně omladil tým pražské Slavie, který se v tabulce oproti minulému roku značně propadl. Poruba a Zlín si drží mírný náskok nad týmy Písku, Olomouce a Mostu, ale to vše se ještě v jarní části může zamotat.

Veselí nad Moravou navíc dobrý výkon podalo i v evropských pohárech. Ve společné československé soutěži si dlouho drželo sérii výher, přerušit ji dokázal až Zlín, který nad mistrem urval domácí výhru.

Kdo je pro letošní sezónu házenkářskou královnou Moravy, o tom se bude poprvé rozhodovat už 29. prosince, kdy se v Lovosicích ve finále poháru utká Veselí nad Moravou s Porubou.

Semifinále Českého poháru:

DHK Zora Olomouc – HC Britterm Veselí nad Moravou 16:20 (8:12)

DHC Sokol Poruba – HC Zlín 29:26 (18:14)