Hvězdlice s pomocí dotace obnoví tradiční kroj

Hvězdlice - O tom, že Hvězdlice měly svůj vlastní kroj, se místní občané dozvěděli z obecní kroniky. Podobal se hanáckému, muži měli dlouhé modré kabáty poseté knoflíky, klobouk, šátek kolem krku, vysoké holínky. Dívky a ženy nosily šátek, měly nabírané bohatě řasené rukávy, k tomu sukně dlouhé až na zem a malované střevíce.

Myšlenka na obnovu kroje vznikla už dávno. Místní ve Hvězdlicích už několik let pořádají krojované hody, na které si zatím museli kroje půjčovat odjinud, většinou z Kyjova. S tím je teď konec. Od příštího roku budou mít Hvězdličtí svůj vlastní kroj. Ten původní z obce vymizel už před lety a ani starší obyvatelé si jej nepamatují. Jediná zmínka o něm stojí v místní kronice. 

Kroje budou Hvězdličtí nechávat šít v Blatničce, kde se na rekonstrukci krojů specializují. Konkrétní podoba kroje zatím není známá, místní ho znají jen z popisu a dosud nesehnali žádnou fotografii. Není dochován ani žádný malovaný obrázek. Hvězdlický kroj by měl být podle kronik hodně podobný hanáckému, jen se skromnějším zdobením. „Šátek kolem krku by měl mít hvězdlický, hanácký pokud se dívám na fotografii, tak ho nemá, takže to bude asi jedna podstatná věc,“ uvedla předsedkyně občanského sdružení Slovan Jana Vojtková. Kroje chtějí mít hotové už příští rok na hody, kdy Hvězdlice oslaví 750. výročí první zmínky o obci. Celkem nechají vyrobit osm párů obnovených krojů. 

Obnova krojů je na vzestupu

Podobně jako Hvězdlice už rekonstruovaly svůj kroj i sousední obce Manerov a Nesovice. Ani tam se žádná část původního oděvu nedochovala. Oblast jižní Hané je co se týče krojů vůbec problematická. „Jsou to vesnice, kde se kroj odložil tak brzy, že už se nám žádná podoba těchto dokladů nedochovala. U Vyškovska je to zrovna tento případ, tam se spojuje obojí,“ popsala etnografka Lenka Nováková.

Po krojích ale nezatoužili jenom Hvězdličtí. V posledních pěti letech se je snaží rekonstruovat i další obce na Moravě. „Je to obnova identity venkovské krajiny a kroj k venkovu patří. Je to taková reprezentativní záležitost,“ řekl za občanské sdružení Manner Jiří Novotný. Z obnovených krojů už se radují například Vlachovice a Březnice na Zlínsku.