Na jižní Moravě zimují vzácné bernešky rudokrké

Nové Mlýny - Berneška rudokrká je jedna z nejvzácnějších hus. Odborníci odhadují, že jich na celém světě žije asi jen 40 tisíc kusů a jejich počet stále klesá. Jde o jeden z nejohroženějších živočišných druhů na Zemi. Bernešky rudokrké hnízdí v tundře západní Sibiře a zimují ve stepích kolem Kaspického moře.

Zdroj: Vlastimil Horák Autor: Vlastimil Horák

Od sedmdesátých let minulého století zimují také v Evropě, a to v Rumunsku u Černého moře a občas se jednotliví ptáci nebo malé skupiny objevují ve střední i v západní Evropě. V České republice se bernešky zcela ojediněle vyskytují pouze v zimním období na jižní Moravě v počtu od jednoho do čtyř kusů, ne však každoročně. Od roku 1928 do roku 1999 ornitologové zaznamenali pouze 12 výskytů v České republice.

Oblíbily si bernešky Česko?

Za posledních 11 let se bernešky objevily už sedmnáctkrát a tuto zimu se u nás zdržují dokonce na dvou místech. Čtyři bernešky rudokrké letos zimují v hejnu hus běločelých a polních ve východních Čechách a dalších 10 kusů zimuje pod Pálavou u vodních nádrží Nové Mlýny. „Jde o rekordní výskyt tohoto druhu v České republice,“ říká ornitolog Jiří Šafránek.

Berneška rudokrká je drobná husa vážící 1 – 1,5 kg s rozpětím křídel 110 – 125 cm. Má výrazné a nezaměnitelné zbarvení. Převládající černá barva peří kontrastuje s výrazným bílým pruhem na bocích, bílým kostřecem a bílou skvrnou mezi okem a zobákem. Nejvýraznějším rozlišovacím znakem je její rezavohnědé zbarvení na přední části krku a po stranách hlavy. Samci i samice jsou stejně zbarveni.

Bernešky se živí nejrůznějšími druhy trav a jejich semeny. Na zimovištích se nejčastěji pasou na ozimech nebo na polích po sklizni kukuřice. U nás se přidružují k početným hejnům zimujících severských hus polních a běločelých. „To je však může stát i život, protože tyto husy jsou na jihu Moravy intenzivně loveny myslivci. I přesto, že jsou bernešky rudokrké celoročně hájeny, mohou se stát nechtěným terčem lovců, kteří střílejí do hejn letících hus,“ obává se o jejich osud Jiří Šafránek.

Ve své domovině berneška často staví svá hnízda v blízkosti hnízd dravých ptáků, čímž se chrání před svými nejčastějšími predátory - polárními liškami. Pokud se nestane jejich obětí, dožívá se až 20 let.

Kde můžete vidět bernešku?

Chcete-li tuto pestrou husu spatřit na vlastní oči, nemusíte se snažit ji najít na hladině novomlýnských nádrží. Bernešku rudokrkou chovají i například v zoologické zahradě na Hluboké nad Vltavou