Hotel u Luhačovické přehrady je plný azbestu

Pozlovice - Hotel Voroněž na břehu přehrady u Luhačovic stojí na mimořádně lukrativním místě. Místo spekulantům už sice konečně patří státu, navzdory slevám ho ale nikdo nechce. Problémem jsou ekologická rizika, hotel je totiž plný azbestu. Někdejší majetek Svazu socialistické mládeže se tak změnil v danajský dar.

Stejně neslavně jako Socialistický svaz mládeže skončila i Voroněž. Její devastace trvá přesně osmnáct let. Vůbec nic se nezměnilo ani v roce 2011, snad s výjimkou majitele. Tím už není Fond dětí a mládeže, ani spekulant z amerického Arkansasu, ale Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který si s hotelem neví rady. Vypsal už dvě výběrová řízení. Hotel byl na prodej za dvanáct milionů, naposledy těsně před Vánocemi dokonce za deset. „V žádném výběrovém řízení se nenašel zájemce,“ potvrdila ředitelka Úřadu Lenka Taie Kolaříková. 

Kritika už zaznívá i z blízkých Pozlovic. „Stále se to snižuje na nereálnou cenu, považuji to za zbytečné úřadování,“ řekla starostka Pozlovic Olga Tkáčová (nez.). Její slova potvrzuje i provozní z nedalekého hotelu. Hosté se nás pořád ptají, proč je vedle nás taková ruina. Myslím, že to nedělá dobré jméno ani našemu hotelu, ani Luhačovicím," postěžovala si provozní hotelu Adamantino Magdalena Nečesaná.

Ač se to nezdá, ruina nestojí zadarmo. Ročně spolyká desítky až stovky tisíc korun, tolik totiž stojí opakované zazdívaní vytloukaných oken. Svazácký hotel sice nabízí i lukrativní pozemek, jeho útroby ale skrývají riziko - azbestové příčky. Kvůli nim bude demolice stát skoro stejně jako hotel samotný. Podtrženo sečteno, dvakrát 10 milionů korun. Bezplatný převod ruiny na obec zákon zakazuje. A tak 10. ledna začne už třetí pokus o prodej, znovu se slevou.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)