Fitnesscentra zažívají tradiční novoroční nápor

Olomouc - Mimořádný zájem návštěvníků nyní zaznamenávají  sportovní centra v celém Olomouckém kraji. Právě nyní v povánoční době je totiž plní lidé, kteří se zde snaží v rámci novoročních předsevzetí shodit několik kilogramů, které během svátků nabrali. Hubnutí přitom podle psychologů patří vůbec k nejčastějším novoročním závazkům Čechů.

Fitness studio v centru Olomouce těsně před pátou hodinou odpolední - běžící pásy zaplnily téměř dvě desítky dívek a žen. Třetina z nich je tu vůbec poprvé. „Teď po vánocích přijde na každou hodinu 4 až 5 nových klientek,“ potvrdila trenérka sportovního studia Petra Ladislavová. „Největší zájem je o Hit program, tedy o pásy, pak spinning a všechny druhy aerobiku,“ dodala vedoucí studia Zuzana Novotná. Také kondiční dráha v olomouckém bazénu je plná už od odpoledních hodin. V přerovském sport centru zase kvůli velkému zájmu museli otevřít nový kurz fit boxu. Mezi zájemci převládají ženy.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Lékaři tvrdí, že příliš intenzivní trénink v prvních týdnech začátečníkům spíše uškodí. Zaměřit by se proto měli třeba také na změnu jídelníčku. „U osob, které nejsou zvyklé pravidelně cvičit, hrozí zdravotní potíže jako třeba bolesti kloubů,“ varuje primář Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc Dalibor Pastucha. „Silná vůle a odhodlání vydržet je nejdůležitější,“ tvrdí psycholožka Edita Bosáková. Posilovny se zase vyprázdní do dvou měsíců. Tak dlouho podle trenérů většině lidí novoroční předsevzetí vydrží.