Mladí stále nemají zájem o technické obory

Ostrava - Mladí lidé v Moravskoslezském kraji mají stále menší zájem o studium technických oborů. Podle úřadu práce je to škoda. Nabídka volných pracovních míst pro lidi s technickým vzděláním nebo výučním listem totiž dramaticky převyšuje poptávku.

Šestnáctiletý František se učí zedničinu prvním rokem. Zedníkem je i jeho otec, rozhodl se proto řemeslo v rodině zachovat. Takových jako on je ale velmi málo. „Všechny teď lákají více ty počítače než ta manuální práce. Nikomu se nechce pracovat,“ myslí si. „Když to porovnám se zájmem tři, čtyři roky zpět, tak u těch technických oborů je v průměru ten zájem slabší o 30 procent,“ potvrdil zástupce ředitele SOU Dakol Miloslav Lovecký. Přitom úřady práce v Moravskoslezském kraji hlásí - volných míst v technických oborech je dostatek. Největší zájem je dlouhodobě o zámečníky, zedníky, svářeče nebo seřizovače a obsluhu obráběcích strojů. „Nyní evidujeme přes čtyři tisíce volných pracovních míst, z nichž téměř polovina je v technických oborech,“ říká Vladana Piskořová z krajské pobočky ÚP v Ostravě.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Lidé s technickým vzděláním se na trhu práce stávají nedostatkovým zbožím. Zaměstnavatelé si problém uvědomují a snaží se žáky oslovit už během školních praxí. Důležitá je především motivace a jistá budoucnost. Například strojírenský holding Vítkovice si své budoucí zaměstnance vybírá i mezi absolventy střední průmyslové školy v Ostravě-Hrabůvce. „Získat zaměstnance z technických oborů je složité. Z tohoto důvodu se rozhodla skupina Vítkovice vychovávat si vlastní odborníky,“ potvrdil personální ředitel společnosti Martin Lehocký. „Žáci mohou pobírat stipendium až do výše čtyř tisíc korun měsíčně,“ uvedl ředitel Vítkovické střední průmyslové školy Jiří Klocek. Podle úřadu práce mezi studenty převládá názor, že práce v průmyslu je fyzicky namáhavá a špinavá. Změnit se to snaží i Agentura pro regionální rozvoj. V rámci svého projektu na podporu technických oborů v Moravskoslezském kraji se snaží žákům na základních školách práci v jednotlivých průmyslových odvětvích představit.

Vydáno pod