Majitel skiareálu bojuje s ochránci přírody o Praděd

Malá Morávka - Mezi ochránci přírody a majitelem skiareálu Praděd v Jeseníkách Josefem Figurou se přiostřuje. Důvodem je snaha podnikatele rozšířit kapacitu tamních sjezdovek. To však ochránci striktně odmítají s odvoláním na argument, že by tím utrpěla chráněná oblast Jeseníků.

Skiareál Praděd v Jeseníkách. Lyžovat se tu začalo už na počátku minulého století. Poslední větší úpravou areál prošel v sedmdesátých letech. Od té doby ho majitel pouze udržuje. „Je nutná obměna technologie lyžařských vleků,“ tvrdí Josef Figura. Proto plánuje rekonstrukci hlavního vleku C a menší úpravy na dvou dalších vlecích. Investovat do ní chce desítky milionů korun. „Obce v našem regionu podporují inovaci a podporují jakéhokoliv investora, který chce modernizovat turistickou základnu a zvýšit atraktivitu našich hor pro turisty,“ vyjádřil se starosta Rýmařova Petr Klouda. Projekt oslovil i vedení obce Malá Morávka. V jejím katastru totiž skiareál leží. Zastupitelstvo obce už schválilo pořízení změny územního plánu. „Ten stávající územní plán počítá s modernizací toho vleku na sedačkovou lanovku, nicméně problém je v textové části toho územního plánu, kde se hovoří, že by neměla být překročena kapacita stávajícího střediska,“ řekl starosta obce Malá Morávka Ondřej Holub.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

A to je kámen úrazu. Josef Figura totiž chce vlek prodloužit a jeho kapacitu navíc zdvojnásobit. Přestože kvůli tomu omezí další dva vleky A a B a celková kapacita tak podle něho zůstane stejná jako teď, ochráncům přírody vadí právě změna v případě vleku C. „Ten lyžařský areál je nutné považovat za stabilizovaný. Při uvažování o kapacitě je potřeba počítat s tím, zda se lidé na ty sjezdové tratě vejdou a při navýšení kapacity v území C o jednu třetinu je to velmi problematické,“ argumentuje vedoucí Správy CHKO Jeseníky Jan Halfar. Celý projekt má v současné době na stole Moravskoslezský kraj. Probíhá totiž posouzení jeho vlivu na životní prostředí – takzvaná EIA. Před dvěma roky uspěl Josef Figura v dlouholetém sporu s ministerstvem životního prostředí. To podnikateli muselo zaplatit třicet sedm milionů korun jako odškodnění za ušlý zisk poté, co úředníci před lety na několik sezón omezili lyžování na svazích Pradědu.