Házenkářky Zlína se postavily za odvolaného trenéra

Zlín – Nečekaně dramatickou dohru má pondělní odvolání trenéra házenkářek Zlína Aleše Kořínka. Toho nahradil Antonín Střelec, který před časem skončil v pražské Slavii. Hráčky vloni bronzového týmu Zlína ale s výměnou nesouhlasí a po vedení požadují návrat oblíbeného trenéra.

Průběžné šesté místo v československé interlize zřejmě nestačilo vedení ambiciózního zlínského klubu. Když ve Slavii skončil Antonín Střelec, který Zlín dovedl k zatím poslednímu titulu v sezóně 2004/2005, neváhal s výměnou ani moravský celek. Poroučet se musel třicetiletý trenér Aleš Kořínek, který před sezónou nahradil úspěšného Dušana Poloze.

Proti změně trenéra se ale postavily hráčky. Nelíbila se jim zejména forma, jakou byl konec družstvu i Kořínkovi oznámen. Na úterní trénink proto celý tým nenastoupil. Smír potom nepřinesla ani jednání s vedením klubu, kde hráčky požadovaly návrat Aleše Kořínka. „Nelíbí se nám, že nám někdo patnáct minut před tréninkem oznámí výměnu trenéra. Dříve bylo zvykem, že s námi takové důležité otázky vedení lépe komunikovalo. Teď na jednu stranu vyhlašují útok na titul, na druhou stranu nám ale řeknou, že komu se to nelíbí, může v přestupním termínu odejít,“ byla rozladěná nejlepší střelkyně interligy Pavla Poznarová. 

Trenérská rošáda ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Sám Kořínek byl revoltou hráček zaskočen. „Musím říct, že mě to překvapilo asi ještě více než samotné odvolání. Určitě jsem to nečekal. Bez nějaké ješitnosti ale musím přiznat, že mě to lidsky potěšilo a hodně si toho vážím,“ řekl mladý kouč.

Ten zároveň trénuje mládež v mužském klubu v Zubří. Na tom byl s vedením Zlína také domluven. Pokud by došlo ke zvratu v současném vývoji, návrat na interligovou lavičku nevylučuje. „Za normálních okolností by to nepřipadalo v úvahu, ale potom, co holky udělaly, a jak se vyjádřil celý tým, tak bych jim nemohl udělat, že bych případný návrat odmítl,“dodal Kořínek.

Vedení ale zřejmě nemá v úmyslu názor změnit. „Pan Kořínek už v průběhu sezóny několikrát naznačil, že nehodlá dodržet celou tříletou smlouvu. Svou funkci chtěl několikrát sám opustit. Ukázalo se také, že to není tolik zkušený trenér, který by dokázal využít potenciál družstva. Když se proto uvolnil Antonín Střelec, rozhodli jsme o této změně,“ řekla ke sporu členka vedení klubu Jarmila Záhorová. 

Ke čtvrtečnímu přípravnému utkání do Olomouce už hráčky odcestovaly. Před očima bývalého trenéra už jen v hledišti zvítězily nad Olomoucí  28:26. Odvolanému konči dávaly najevo sympatie a podaly bojovný výkon.

Místo útoku na vyšší příčky ale klubu hrozí rozkol a není vyloučen ani odchod některých z opor, rezignace vedení nebo odhlášení ze soutěže. „Myslím, že v naší společné práci se projevoval velký pokrok, a cítila jsem, že tým má velký potenciál, který v budoucnu obrovsky zúročíme. Toto je zvrat. Šla jsem do Zlína moc ráda, ale za této situace nevím, jestli chci zůstat,“ dodala další z opor týmu a reprezentantka Helena Štěrbová. 

První interligové utkání s novým trenérem by měl Zlín odehrát o víkendu ve slovenském Senci.