AVÍZO: Zámek v Mníšku tento víkend

Zámek Mníšek pod Brdy nabízí tento víkend 7. a 8. ledna prohlídky prvního a druhého okruhu a prohlídku Loutkovou pro rodiny s dětmi. Období mezi dvěma světovými válkami, první republika, tu dýchá z každého koutku. V sobotu zámek otevírá ve 13.00 hodin a návštěvníci si oba okruhy mohou projít asi za hodinku. První prohlídkový okruh představuje starší historii objektu. Návštěvníci se dozvědí o všech majitelích, kteří postupně barokní zámek vlastnili a co zajímavého či výjimečného zámku přinesli.

Na druhém prohlídkovém okruhu nahlédnou návštěvníci do života posledních majitelů Kastů. I děti na dětské prohlídce Loutkové se dozvědí, s čím si děti hrály před sto lety. Uvidí několik panenek, mezi nimi panenku námořnickou.

Ze zámku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Yan Čelikovský

„Panenky mají hlavičky z  komponované hmoty, papírmaše nebo textilu a jsou  zdrobnělými kopiemi svých původních majitelek,“ říká průvodkyně Růžena Langerová a dodává. "Dětský pokoj obdivují malí i velcí nejvíce. Hry a zájmy malých aristokratů se nelišily od her ostatních dětí. Na zemi uvidíte hru dostihy a sázky, na stěně dva dřevěné meče.

Na stolku stojí klícka pro rosničku. Podle toho, jestli se zdržovala nahoře na žebříku nebo dole, děti věděly jaké bude počasí. Když byla nahoře, mělo být pěkně, když byla dole, věřily, že bude pršet."

Děti si hrávaly také na školu a využívaly k tomu maketu školy s interiérovou výzdobou a vybavením, které je z počátku 20. století. Kromě katedry, školních lavic, map a pomůcek rozvěšených na stěnách uvidíte také u žáků obávanou „oslovskou lavici.“

Prohlídky nabízejí mnoho zajímavých předmětů a návštěvníci můžou do zámku zavítat každý víkend a podívat se třeba také na panenky, které Jarmila Kupková pracně oblékla do historických kostýmů, které ušila podle knih Historie módy. Prohlídky ve všední den jsou možné po předchozí telefonické domluvě na čísle 318 590 261.

Zámek Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Yan Čelikovský

Program zámku Mníšku pod Brdy:

sobota 7. 1.

13.00 – 15.50 prohlídky prvního a druhého okruhu

13.15 – 15.15 prohlídka Loutková pro rodiny s dětmi

13. 55 – 15.55 prohlídka 70 panenek v kostýmcích od Egypta po první republiku

neděle 8. 1.

11.00 – 15.50 prohlídky prvního a druhého okruhu

11. 00 – 15.55 prohlídka 70 panenek v kostýmcích od Egypta po první republiku

Jana Digrinová, kastelánka