Vánoční stromky skončí v kompostárně nebo v ZOO

Ostrava - Na Vánoce dělají parádu, teď jsou po Třech králích na obtíž. Lidé se zbavují vánočních stromečků. Dnes začal jejich svoz v Ostravě. Firma nakládající s odpady odváží stromky do kompostárny, každoročně jich tam skončí přes třicet tun.

Je dávno po Štědrém dni. Stejně jako Vánoce začaly, tak i končí – úklidem. Vánoční stromečky lidé odkládají u popelnic. Speciální svozová auta je budou odvážet až do konce ledna. „Stromky naházíme do koryta, lisovací zařízení částečně podrtí ty stromky a posouvá dál,“ popisuje zaměstnanec firmy OZO Ostrava Jan Jaroš. „Až se stroj naplní, pojedeme na naši hrušovskou skládku,“ dodává. Na skládce pouť vánočních stromečků končí. V kompostárně se rozdrtí a vyrobí se z nich zeminový substrát. „Vánoční stromečky se tak lidem můžou vrátit zpátky v podobě kvalitní zeminy pro jejich zahrádky,“ říká tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová. Ne ze všech stromečků ale bude kompost. Obchodníci, kteří do Vánoc neprodali všechny své stromky, je sváží do ostravské ZOO. Tam si na nich totiž pochutnají lamy nebo velbloudi.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

„My uděláme se stromečkama radost i pardálům, protože oni jsou docela velcí ničitelé a celou svou výsadbu už si zničili,“ prozradila ošetřovatelka Pavla Gorčáková. „Stromečky nepřijímáme od lidí, protože by mohlo hrozit, že přece jen by mohl nějaký háček zůstat a to by pak mohlo zvířatům způsobit problémy, takže stromečky přijímáme jen od prodejců,“ dodala tisková mluvčí ZOO Ostrava Šárka Kalousková. Pokud lidé koupili vánoční strom v jednom z obchodních center, prodejci jim za jeho vrácení dají polovinu z ceny zpátky. Navíc za každý prodaný strom vysadí v lesní školce nový.