Krajský soud začal řešit kauzu ředitele FN Olomouc Radomíra Maráčka

Olomouc - Kauzu ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci Radomíra Maráčka začal dnes řešit krajský soud. Obžaloba mu klade za vinu, že uzavíral pro nemocnici nevýhodné smlouvy a porušoval pravidla výběrových řízení. Nemocnici tím měl způsobit škodu za téměř sedm milionů korun.

Před soud dostala ředitele fakultní nemocnice obžaloba ze tří trestných činů. První ho viní z uzavírání nevýhodných smluv na pronájem aut pro manažery.  Dále se měl postarat o to, aby se nákup moderních přístrojů tvářil jako modernizace stávajících. Za třetí měl uzavřít smlouvy na externí audit místo toho, aby využil interního auditorského oddělení nemocnice. „V tom prvním bodě tvrdíme, že došlo k rozdělení zakázky tak, aby se tyto zakázky staly podlimitní, tudíž nepodléhaly zákonu o zadávání veřejných zakázek. V těch dalších, že bylo užito tzv. jednacího řízení bez uveřejnění, což je zvláštní systém veřejných zakázek, aniž by bylo využito otevřené řízení,“ upřesnil státní zástupce Karel Studený. „Máme celkem pět znaleckých posudků, které konstatovaly, že fakultní nemocnici škoda nevznikla, nicméně z procesního hlediska jsme se museli připojit,“ uvedl právní zástupce FN Olomouc Karel Vítek. Vinu, že by nemocnici úmyslně poškodil, Maráček odmítá.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Radomír Maráček se navíc hájí tím, že veškeré kroky související s modernizací klinik a novými přístroji  konzultoval ze zřizovatelem –  ministerstvem zdravotnictví.  To však dnes před soudem vyvrátil znalec. „Já jsem zjistil, že to byly všechno nové přístroje, které byly dodány výrobcem - dodavatelem a byly začleněny do sítě, do toho informačního systému,“ potvrdil soudní znalec Zdeněk Jelínek. „V rámci standardního investičního záměru byla dle dokumentace ta akce specifikována jako modernizace a splňovala veškeré podmínky. My jsme tedy neměli jakýkoli důvod tu aktivitu neschválit,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Radomír Maráček je už téměř rok na neplacené dovolené a nemocnici řídí jeho zástupce. Na post ředitele už ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení. Přihlášky uzavře 15. ledna.

Vydáno pod