Církevní památky turisty táhnou

Brno/Holešov - Sakrální turistika je na vzestupu. A poznává to i tuzemský cestovní ruch. Česká republika se stala součástí evropských poutních stezek, desítky kostelů mají kromě nezbytné liturgie otevřeno i pro turisty. Právě náboženská turistika je jedním z hlavních témat letošního veletrhu cestovního ruchu Regiontour, který začal v Brně.

„V této oblasti cítíme velký potenciál. Záměrem je nalézt možnosti spolupráce mezi církví a státní správou. Cílem by mělo být posílení domácího cestovního ruchu v této oblasti,“ uvedl ředitel veletrhů GO a Regiontour Miloň Mlčák. Jeho slova potvrzují zejména zkušenosti ze zahraničí, kde je sakrální turistika rozvinutější a také mnohem více podporovaná. Věřící jsou podle odborníků velkou skupinou lidí, která hodně cestuje a je také ochotná do cestování investovat velké množství peněz. „Odhady říkají, že ve světě se v souvislosti s náboženským cestovním ruchem utrácí 18 miliard dolarů ročně a každý rok takto vycestuje 330 milionů lidí,“ potvrdil Mojmír Mikula z agentury CzechTourism. Aspekt, že věřící přinášejí zemi i velký ekonomický prospěch, zmínil dnes na veletrhu i kardinál Dominik Duka, který přehlídku zahajoval.

V České republice je 200 židovských synagog, 100 pravoslavných kostelů, 660 evangelických sakrálních staveb a 6 685 staveb římskokatolické církve.

Své brány otevírá návštěvníkům například i kostel v Holešově na Kroměřížsku. Vloni tam přijely dvě tisícovky turistů, všichni chtěli vidět relikviář s ostatky svatého Jana Sarkandra. „Já vždycky říkám, že po pánu Ježíši je vlastně tohle největší vzácnost v Holešově. Jsou tam úlomky loketní kosti a obratlů,“ popsala tamní průvodkyně Leona Čapková. Na východní Moravě stále silná víra podporuje i jiné novátorské projekty. Třeba poutní stezky, díky kterým už Zlínský kraj figuruje na evropské mapě poutních cest společně s takovými duchovními skvosty, jako je polský Krakov nebo španělské Santiago.

Hovoří průvodkyně z kostela v Holešově Leona Čapková (zdroj: ČT24)

Římskokatolická církev chce návštěvníkům své památky více otevřít, o formě bude ještě diskutovat. Své zkušenosti budou ostatním regionům předávat například zástupci východní Moravy. „Region už připravil několikadenní putování na poutní trase Svatý Hostýn - Velehrad nebo tematické programy k poznávání valašských dřevěných kostelů,“ uvedla mluvčí veletrhů Markéta Kamenická. Pro církev je jakousi metou příští rok, kdy věřící oslaví cyrilometodějské výročí. „Vydáme se na cestu širšího programu pro otevření církevních památek,“ uvedl dnes na kardinál Duka. 

Kardinál Duka byl hostem veletrhu už loni. Tehdy zdůrazňoval, že je třeba mít na paměti, že církevní památky mají svá pravidla. „Jde o to, aby ten, kdo přichází do kostela, věděl, že přichází do prostoru výsostně kulturního na úrovni muzea, galerie a také že přichází na místo posledního odpočinku významných osobností,“ uvedl dříve Duka. Podle něj je proto žádoucí dbát na školení průvodců, kteří církevní památky propagují.

Na Zlínsku kostely táhnou

Zlínský kraj a Arcibiskupství olomoucké spojily v roce 2009 své síly s městy a obcemi a otevřely nejkrásnější chrámy v kraji návštěvníkům. Od května do října jsou vybrané kostely přístupné v pravidelném návštěvnickém režimu a s kompletními službami průvodců, prohlídky fungují podobně jako třeba na hradech a zámcích. Jediný rozdíl – za prohlídku kostela se neplatí vstupné. Této možnosti využilo v roce 2010 více než 75 000 návštěvníků, o rok později ještě o 20 000 víc. Úspěšný projekt Otevřené brány tak ukázal, že kostely táhnou.

Kostely zapojené do projektu Otevřené brány:

Velehradská bazilika

Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Holešově

Areál na Svatém Hostýně

Chrám sv. Mořice v Kroměříži

Chrám sv. Jana Křtitele v Kroměříži

Zlín-Štípa - poutní chrám Narození Panny Marie

Uherské Hradiště - kostel sv. Františka Xaverského

Vsetín - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Chropyně - kostel sv. Jiljí

Provodov - poutní kostel Panny Marie Sněžné

Tečovice - kostel sv. Jakuba Většího

Velké Karlovice - kostel Panny Marie Sněžné

Zašová - kostel Navštívení Panny Marie

Zlín - kostel sv. Filipa a Jakuba

Střílky - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Uherský Brod - kostel Neposkvrněného početí Panny Marie

Rajnochovice - kostel Narození Panny Marie a Svaté Anny

Kroměříž - kostel Nanebevzetí Panny Marie

Luhačovice - kostel Svaté Rodiny

Rožnov pod Radhoštěm - kostel Všech svatých

Zdroj: web Východní Morava

Kde to zatím nefunguje

Kostel sv. Wolfganga stojí uprostřed kruhové návsi obce Hnanice na Znojemsku. Pozdně gotická trojlodní stavba z let 1480 až 1496 skrývá uvnitř i Studniční kapli se zachovalou studnou s renesanční obrubní. Velmi bohatý je i barokní a rokokový inventář, zvláště pak hlavní sloupový oltář.

Památka leží v samém srdci vinařského kraje - v sousedství obce Šatov, nedaleko legendární vinice Šobes, v blízkosti Národního parku Podyjí. Už z předešlého výčtu je zřejmé, že jde o turisticky oblíbený region.

Turista se však dovnitř nejspíš nepodívá, kostel bývá zavřený. „Otevíráme ho samozřejmě na požádání, po předchozí domluvě. Když si někdo předem zavolá, třeba školní skupiny i jednotlivci, není problém mu kostel otevřít,“ řekl farář Marian Jiří Husek. Podle něj ale není tak jednoduché nechat kostel otevřený veřejnosti. "Není bohužel možné kostel otevřít a nechat ho prázdný, nehlídaný,„ popsal Husek. “V plánu je maximálně to, že po domluvě s památkáři a po nějakých opravách, by se dala do dveří mříž a návštěvník by mohl do kostela aspoň nahlédnout," doplnil farář.

Regiontour představí také regionální gastronomii a tradiční řemesla

Veletrhy cestovního ruchu nabídnou také cestu za regionální gastronomií. Pestré regionální speciality představí kuchaři vyhlášených restaurací. Veletrhy ozvláštní také tradiční řemesla českého a moravského venkova. 

V Brně vystavují firmy z 20 zemí, které představí přes 100 zahraničních destinací. Veletrh Regiontour se letos uskuteční pojednadvacáté, GO podvaadvacáté. Loni na obou akcích vystavovalo 842 firem z 24 zemí na 10 579 metrech čtverečních celkové výstavní plochy. Expozice si prohlédlo přes 33 000 návštěvníků. Zahraniční návštěvníci přijeli z 24 zemí, především ze sousedního Slovenska, Polska a Německa.

Moravské vinařské stezky – od nedůvěry k úspěchu

Velkým úspěchem, na který by mohla navázat sakrální turistika, je rozvoj vinařské cykloturistiky na jižní Moravě. I přes počáteční nedůvěru se turisté vyrážející na kole za vínem vyprofilovali jako výrazná cílová skupina. 

Projekt pro vinařské obce vznikl pod názvem „Vinařské obce a stezky jihomoravského příhraničí“ v září 1997. Téma vinařských stezek vyplynulo z konzultací s odborníky a z inspirace vinařskou turistikou v Rakousku, Německu a ve Francii. Zpočátku převládaly u mnoha starostů a malých vinařů pochybnosti o budoucnosti projektu. Nejčastějšími názory bylo, že turisté jsou „škodnou“ pro vinohrady a že se vinaři nebudou chtít zapojit do legálního prodeje vína. Vzory v zahraničí byly považovány za nenapodobitelné. 

Jejich předpoklad se ukázal jako mylný. Od roku 1999 se do projektu postupně zapojilo 280 vinařských obcí a mnoho dalších partnerů. Dnes je na území Zlínského a Jihomoravského kraje více než 1 200 kilometrů značených cyklostezek. Každá z 10 vinařských oblastí má svůj vlastní okruh, všechny jsou potom propojené páteřní Moravskou vinnou stezkou. „Já si pamatuji, že před pěti, šesti lety jsme ve firemním myšlení cykloturistu nebrali jako nějakou cílovou skupinu. Dnes se čím dál více vinařů na tuto cílovou skupinu zaměřuje,“ potvrdil už dříve vinař Pavel Lacina.

Podle aktuálních dat agentury Czech Tourism zná téměř polovina českých cykloturistů ze sedla svého kola pouze Českou republiku. Mezi nejoblíbenější cyklistické cíle pak patří právě Moravské vinařské stezky.

Mapa Moravských vinařských stezek
Zdroj: www.vinarske.stezky.cz/Moravské vinařské stezky