Občané Kružberka se brání proti vzniku ubytovny pro sociálně slabé

Kružberk - Radním a občanům z Kružberka na Opavsku se nejspíše podařilo zabránit tomu, aby v jejich obci vzniklo ghetto. Soukromý majitel měl totiž v plánu ve vesnici vybudovat ubytovnu pro sociálně slabé. Přes 2500 lidí z Kružberka a okolních 17 obcí podepsalo proti tomuto záměru petici. K tomu si obecní úřad vše pojistil stavební uzávěrou.

Kružberk, obec s necelými třemi sty obyvatel. Do ubytovny v centru se, dle záměru vlastníka, mělo přistěhovat 200 nových obyvatel. Podle starostky je to nemyslitelné. „Obec není připravena na takový příval lidí, abychom jim zabezpečili to, co člověk k živobytí potřebuje - lékař, školka, škola,“ argumentuje starostka Kružberka Anna Hrušková. O svém záměru navíc majitel nemovitosti dlouho mlčel. Vedení obce se ho podařilo kontaktovat až po zhruba devíti měsících. Okamžitě se rozběhla petice. Tu zaslali místní obyvatelé koncem roku vládě, senátu a českému i evropskému parlamentu. I když příslušné orgány slíbily, že se problémem budou zabývat, obec se chtěla pojistit. Využila toho, že budova musí podle územního plánu sloužit k rekreaci. Pokud by ji majitel chtěl použít jinak, musel by obec požádat o povolení. „Souvisí to se stavebním zákonem, který zakazuje jakékoliv stavební aktivity, ale zakazuje i změnit účel stavby,“ uvedl iniciátor petice Jiří Focht.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Kružberku s problémem poradil nedaleký Vítkov, který má s podobnými ubytovnami své špatné zkušenosti. Například v jedné vítkovské ubytovně, která má kapacitu 14 míst, bydlí podle sociálních pracovníků čtyřikrát více lidí. „V naší lokalitě, zejména ve Vítkově, je velká míra nezaměstnanosti, takže se vůbec nedá předpokládat, že ti lidé, i kdyby chtěli najít nějakou práci, nějakou najdou,“ tvrdí starosta Vítkova Pavel Smolka. Od nového roku není ubytovávání sociálně slabých navíc tak dobrý byznys jako předtím. Nemajetní lidé totiž pobírají takzvaný doplatek na bydlení. Obce ho v mnoha případech vypláceli přímo majitelům ubytoven a ti si říkali o čím dál více peněz. „Od 1.1. jsou stanoveny maximální hranice. Částka se odvíjí od velikosti obce a počtu členů domácnosti,“ potvrdila mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Táňa Švrčková. Do budoucna chce ministerstvo doplatek na bydlení sjednotit s další dávkou – příspěvkem na bydlení, aby k podobnému zneužívání systému nedocházelo.