Začaly zápisy do prvních tříd základních škol

Ostrava - V Ostravě začaly zápisy žáků do prvních tříd základních škol. O některé školy byl takový zájem, že rodiče neváhali čekat před budovou už od včerejšího večera, aby jejich dítě mohlo danou školu navštěvovat. Jiné školy naopak nejsou zcela naplněny.

Neděle večer. K Základní škole Porubská v Ostravě – Porubě přicházejí první rodiče, kteří zde chtějí nechat zapsat své dítě a nepatří do spádové oblasti. Venku v zimě čekali celou noc. V šest ráno se první z nich dostává na řadu. „Zeť tady stál už od sedmi hodin od večera, vystřídala ho moje dcera s neteří, škola má dobré jméno, takže měli zájem,“ říká paní Ivona. „Měli jsme v plánu otevřít pouze dvě třídy, jsme ale připraveni i na variantu tří tříd,“ uvedla ředitelka ZŠ Porubská Milena Walderová. Velký zájem je také o základní školu Ostrčilova nedaleko centra Ostravy. Zápis do prvních tříd tady začal v osm hodin ráno, někteří rodiče si ale přivstali.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

„Největší zájem je o školy s rozšířenou jazykovou výukou, případně o sportovní školy. Táhne specializace, aby se ty děti mohly věnovat tomu, co dělají ve volném čase,“ prozradil náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek. Ne všechny školy ale praskají ve švech, například základní škola Gebauerova v Ostravě – Přívoze naplní dvě třídy, ale jen po dvaceti žácích. „Máme tady velké procento dětí ze sociálně znevýhodněné oblasti, ten zájem je takřka neměnný, v poslední době se nám to lehce zvýšilo,“ říká ředitelka ZŠ Gebauerova Radka Hanusová. Zápisy do prvních tříd budou v Ostravě probíhat po celý leden. I v únoru a březnu ale mohou ředitelé škol vypsat druhá kola nebo doplňkové zápisy.