Studenti VUT pracují na druhém modelu závodní formule

Brno - Se závodním vozem Dragon 1 se studenti Vysokého učení technického (VUT) vloni zúčastnili prestižních studentských závodů na britském okruhu Silverstone. Kvůli závadě na převodovce závod sice nedokončili, nadšení pro věc ale neztratili. Pustili se do vývoje druhé generace vozu, s nímž chtějí prorazit i na dalších závodištích.

Dragon 2 se od prvního závodního speciálu liší spíše drobnými úpravami. „Mění se všechny komponenty auta, celkově jsme se je pokusili odlehčit. Zmenšili jsme rám, nádrž a vyměnili například výfuk. Změny ale nejsou radikální, spíše se snažíme dobrý základ posunout dál,“ vysvětlil student Jan Ševčík. Dragon 2 překvapí také novým designem, jeho tvůrci chtějí, aby byl na první pohled rozeznatelný od svého předchůdce. 

Na vývoji Dragona 1 se podílelo čtyřicet studentů ze čtyř fakult. Pracovali s několika skupinkách, které se samostatně zabývaly konstrukčními problémy, výrobou kapotáže a další elektronikou.

Student VUT Jan Ševčík srovnává formule Dragon 1 a 2 (zdroj: ČT24)

„Největší přínos pro studenty je využít svoje teoretické znalosti v praxi, vyrobit skutečné auto. Na závodech se potom mohou poměřit s jinými technickými univerzitami a být hrdí na to, že jsou konkurenceschopní,“ řekl supervizor projektu Formule student Pavel Ramík z VUT.

Účast na úspěšném projektu podle něj může studentům pomoci při hledání zaměstnání. „Všichni studenti, kteří se vloni podíleli na Dragonu 1 a odpromovali, získali zaměstnání u nejprestižnějších českých automobilek. Firmy si takové zkušenosti cení,“ dodal Ramík.

Premiéra na Silverstone se studentům kvůli technické závadě nepovedla

S prvním prototypem se studenti VUT vloni zúčastnili závodů na britském okruhu Silverstone. Tam každoročně soupeří evropské univerzity s technickým zaměřením. 

Týmy studentů na závody přijíždí s vlastním prototypem. Studenti soutěží v dynamických disciplínách, mezi které patří ovladatelnost vozu v zatáčkách nebo schopnost akcelerace. Mladí konstruktéři navíc musí obhájit konstrukční řešení, cenu a obchodní plán.

  • Formule Dragon 1 na závodech v Silverstone zdroj: ČT Brno
  • Formule Dragon 1 na závodech v Silverstone zdroj: ČT Brno

„Rozdíly mezi týmy jsou propastné. Na startovní čáře se proti sobě postaví špičkové týmy, které mají auto na úrovni F1, s takovými, jejichž vozy vypadají, že je sestrojil někdo ve stodole na vesnici,“ popsal člen týmu Formule student Michal Janoušek. Podle něj mnohé týmy auta dokončovaly teprve na závodišti. 

Brněnský tým vyšel ze srovnání s mezinárodní konkurencí velmi úspěšně. „Technologicky byl Dragon 1 v první třetině, ale závod jsme nedokončili kvůli poruše převodovky. Letos nastupuje do sezóny s ambicí všechny závody dokončit,“ dodal. 

Závodní tým studentů chce letos kromě okruhu v Silverstonu, kde se jezdí i závody Formule 1, zamířit také na německý Hockenheimring nebo na okruhy v Itálii.

Studenti vyvíjí formuli (zdroj: ČT24)