Ze sadů v Uherském Hradišti zmizí další stromy

Uherské Hradiště - Kácení ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti nekončí. Jako by nestačilo, že už přišly o 130 z celkem 400 více či méně vzrostlých stromů. K zemi půjde dalších deset, až prořezávání v korunách stromů ukázalo na nezvratná poškození. A protože největší park v Uherském Hradišti je mimořádně frekventovaný, stromy čeká smutný konec.

Ostravští arboristé uprostřed Uherského Hradiště monitorují aktuální stav stromů. To, co ukázalo poslední zjištění z roku 2009, už v případě některých stromů neplatí. „Arboristé jsou vzdělaní zahradníci, vědí, jak ke stromů přistupovat a které je nutné ošetřit,“ popsal arborista Jiří Skotnica.

Některé stromy jsou na tom hůře, než se před dvěma lety zdálo, a musí k zemi. „Někde je tlakové větvení, které strom natolik poškozuje, že pomalu dochází k jeho rozlomení,“ popsal nejčastější problém Skotnica.

Arborista Jiří Skotnica o kácení stromů (zdroj: ČT24)

Hradišťané předešlé masivní kácení v oblíbeném parku nenesli zrovna lehce. Teď bude ještě hůř, na původních 130 stromech se kácení nezastaví. „U deseti stromů je stav natolik vážný, že nebude možné provést jejich ošetření a stabilizaci. V posudku je doporučím ke kácení,“ vysvětlil arborista a soudní znalec Jaroslav Kolařík. 

Uherskému Hradišti nezbývá než souhlasit. „Pokud je kácení nutné, musíme k němu přikročit, Jde nám v první řadě o jistotu, že park bude bezpečný,“ vysvětlil Květoslav Fryšták z Odboru životního prostředí Městského úřadu Uherské Hradiště.

Smetanovým sadům bude obnova do stavu před kácením trvat desítky let. Jejich bezpečnou a prosvětlenou podobu snad časem zase ozdobí bezmála 70 nově vysazených stromů.

Kácení ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti nekončí (zdroj: ČT24)