Začala rekonstrukce opavské nemocnice

Opava - Začala rekonstrukce části Slezské nemocnice v Opavě. Většina pavilonů je tady totiž z přelomu 19.a 20. století a většina z nich už moderní medicíně nevyhovuje. Podle doporučení Moravskoslezského kraje a pojišťoven taky nemocnice výrazně sníží počet akutních lůžek

Ještě před pár dny tady byla gynekologie a postele často prázdné. Vedení proto rozhodlo - nemocnice nepotřebuje tři, ale stačí jen dvě stanice. A prázdné oddělení dostane neurologie. „Neurologické oddělení je na dvou stanicích po 22 lůžcích, což je 44 postelí, my to zredukujeme na 30 postelí, což je pro tento region zcela dostačující,“ myslí si ředitel Slezské nemocnice Opava Ladislav Václavec. Rekonstrukce by měla stát tři a půl milionu a trvat tři měsíce. Pokoje budou maximálně pro tři, každý s vlastním sociálním zařízením. Hlavně ale skončí nepříjemné převozy ze vzdáleného pavilonu. Stavebníci ale nemocnici neopustí, v havarijním stavu je totiž pavilon interny, postavený v roce 1902. „Snažíme se zajistit peníze na další opravy,“ uvedl ředitel Václavec.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Ještě letos by pak z prázdného prostoru měly zmizet unimobuňky třeba pro městské strážníky a měla by začít i stavba nového pavilonu. Změny v Opavě téměř přesně kopírují výsledky analýzy krajských nemocnic, které na zakázku moravskoslezských radních před rokem zpracovala firma RGM Medical.