Soudce nechal zatknout starostu Hajan, vyhýbal se soudu

Brno - Soudce okresního soudu Brno-venkov Petr Jirsa dnes odpoledne nechal zatknout starostu Hajan Jaroslava Kokrhánka, který se vyhýbal soudu. Měl se totiž zodpovídat z nezákonného prodeje pozemků - potenciálních stavebních parcel - za krajně nevýhodnou cenu pro obec. Navíc šlo o prodej pozemků, na něž je uplatňován restituční nárok, a tak byl v podstatě od samého začátku nezákonný. Společně s ním se z tohoto podvodu zpovídají i další představitelé sedmičlenného zastupitelstva, z nichž byli tři starostovi příbuzní. I ti se dnešnímu soudu snažili vyhnout.

Soudní jednání dnes v podstatě ani nezačalo. K soudu totiž dorazila pouze jedna z hajanských zastupitelek Helena Mezlová. Ani ta přitom nepřišla dobrovolně, ale v doprovodu policejní eskorty. U soudu přitom mělo být celkem šest lidí, kteří se podle obžaloby podíleli na nezákonné machinaci s obecními pozemky. Soudce proto rozhodl, že případ odročí s tím, že starostu Hajan musí nechat zatknout a umístit do vazby, aby měl jistotu, že se zúčastní únorového jednání.

Případ přitom začíná připomínat grotesku, ve které se dospělí veřejní činitelé vyhýbají odpovědnosti. Starosta se totiž z dnešního jednání omluvil, protože je po infarktu hospitalizovaný v nemocnici. Jenže se ukázalo, že zdravotnické zařízení opustil před tím, než měl soud začít. A navíc bez infarktu. „Byl vzat do vazby, protože se ukázalo, že důvody, pro které se nedostavoval k soudu, byly falešné,“ uvedl mluvčí soudu Michal Hoskonec.

Starosta Hajan Jaroslav Kokrhánek
Zdroj: ČT24

Jen dvě hodiny před plánovaným začátkem soudního jednání navíc přišla soudu další nečekaná zpráva. Pětice dalších obžalovaných vzkázala, že vypovídá plnou moc svému obhájci. A proto k soudu nepřijdou. Soudce pro ně proto  poslal policii, která ale zastihla jen Mezlovou. „Soudce je na nás moc zlý, je proti nám zaujatý. Nechal mě sem přivézt policií jako nějakého kriminálníka,“ uvedla Mezlová, když opouštěla soudní síň.

Všech šest lidí podepsalo v dubnu 2009 prodej pozemků za cenu orné půdy. Pozemky byly přitom zahrnuté do připravovaného územního plánu jako budoucí stavební parcely. Postup schválilo zastupitelstvo tvořené převážně starostovými příbuznými. Sporný prodej se měl v Hajanech uskutečnit v roce 2009. „Prodaly se veškeré pozemky obce za cenu zhruba 25 korun až 100 korun za metr,“ prohlásila obyvatelka Hajan Hana Vykutilová. „V této lokalitě se pohybuje metr čtvereční stavebního místa kolem nějakých 1 500 korun. Ty pozemky byly prodány podhodnocené,“ dodal další místní Drahomír Kolbert.

Zastupitelstvo v čele s Kokrhánkem navíc kromě prodeje obecních prodalo i pozemky, které mají lidé v pronájmu a na kterých dodnes hospodaří. Občané proto proti postupu zastupitelstva při schvalování územního plánu sepsali petici. Celý prodej pozemků je přitom od začátku úplně neplatný. Obec prodala něco, co podle zákona prodat nesmí. Na všechny pozemky byl totiž uplatněn restituční nárok, a tak podle zákona nemohou být předmětem prodeje. Přestože o tomto faktu starosta věděl, v notářském zápisu prohlásil, že na pozemky žádný nevypořádaný restituční nárok uplatněn nebyl. Jedná se tak o trestný čin podvodu na kupujících.

Ti, kteří pozemky koupili, si je dlouho nenechali a během několika měsíců je přeprodali dále a za mnohem vyšší cenu. Obec prodala pozemky asi za 8 milionů, zisk nových vlastníků byl ovšem zhruba 12 milionů. Pokud bude vydáno vlastnictví oficiálním majitelům v restituci, tak veškerou škodu bude platit obec Hajany. To je minimálně oněch 8 milionů. A pak také další škodu, která vznikla dalším kupujícím. Tato částka by se mohla vyšplhat až na dvacet milionů korun.