Termální park by měl vzniknout ve Velkých Losinách

Velké Losiny - Olomoucký kraj získá nový turistický unikát. V lázních ve Velkých Losinách by se už letos měl začít stavět 1. termální park v České republice. Měl by být na úrovni maďarských nebo rakouských termálů. Jesenicko si od nové atrakce slibuje příliv náročnějších turistů, kteří se před tím do hor nevypravovali.

Bazénů s léčivou 36stupňovou vodou si už od příštího roku budou moci užívat návštěvníci 1. českých termálů ve Velkých Losinách. „Budeme mít část vnitřní a část venkovní, ta vnitřní s průplavem ven bude v provozu celoročně,“ prozradil jednatel Lázní Velké Losiny Martin Plachý. Nové lázeňské centrum vznikne na místě, kde prozatím funguje letní venkovní koupaliště. Termální park by měl obstát ve srovnání i s těmi zahraničními, kam jezdí tisíce českých turistů. Například s rakouskými lázněmi v Laa. České termály sice nebudou tak velké, zato mají jednu devízu navíc a to léčivou vodu. „Její efekt spočívá v tom, že pramení z hloubky1 kilometr, je stabilní, nepřihřívá se, má nejstabilnější obsah síry v českých vodách,“ říká lékař a manažer lázní Miroslav Kunzfeld.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Léčí například onemocnění pohybového aparátu nebo atopické ekzémy dětí. Regionu by nová atrakce měla přinést podle odhadů každoročně o 60 tisíc více turistů, ale také skoro dvě desítky pracovních míst. Investor, společnost Royal Spa, která vlastní například zařízení v Luhačovicích nebo Mariánských lázních, by chtěl stavbu zahájit už letos. Čeká ovšem, zda získá dotaci z Evropské unie. Pokud by ji nedostal, hodlá najít peníze z vlastních zdrojů. Termální park chápe společnost jako svou prioritu.

Vydáno pod