Lyžařská sezona začala i pro střediska v nížinách

Šumperk - Přívaly sněhu, které Morava zažila za poslední dny, umožnily otevření níže položených ski areálů. Na Šumpersku už jsou v provozu všechna lyžařská střediska. Přírodní sníh napadl i na Olomoucku a tak se lyžuje například v Hlubočkách, nebo v Potštátě. Kvůli počasí ovšem ještě nefungují vleky v Kladkách nebo Domašově nad Bystřicí.

Leží pár kilometrů od rovinaté Hané, přesto si na těchto sjezdovkách můžete v zimě pohodlně zalyžovat. Po sněhových přeháňkách v předchozích dnech mohou konečně otevřít naplno. Pouhých 11 kilometrůod Olomouce, v Hlubočkách, brázdí lyžaři svah už od úterka, kdy majitel zprovoznil celou sjezdovku. Provozovatel letos pořídil nový vlek, rolbu, turnikety k odbavování lyžařů, nebo parkoviště. Letošní sezóna mu ale zatím vynaložené náklady nevrací. „Celková investice přesáhla významně 5 milionů, co se týká tržeb, tak jsem asi na 10 procentech plánovaných příjmů,“ stěžoval si Michal Stojmenov – provozovatel ski areálu Hlubočky. Tento víkend se rozjede vlek i v Potštátě, který leží jen 500 metrůnad mořem. Nemají tu ani sněhová děla a musí se spoléhat na přírodní sníh. Tady přišel Ski klub, který se o lanovku stará, o vánoční tržbu, která představuje třetinu celkového zisku.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

„Chybí nám to potom na opravy a provozní náklady. Tak trochu přežíváme z roku na rok,“ uvedl provozovatel areálu Filip Konečný. Sjezdovky v nížinách se sice nemohou rovnat, co se týče délky, nebo nabízených služeb, například těm v Jeseníkách. Mnohem příznivější jsou ale cenově.