AVÍZO: Program na zámku v Mníšku tento víkend

Zámek Mníšek pod Brdy připravil program pro dospělé i malé návštěvníky také poslední víkend v lednu 28. - 29. 1. 2012. Na podvečerních prohlídkách zámkem provede návštěvníky čertisko - dobrotisko. Uvidí bílou paní a anděla. Klasické prohlídky začínají v 11.00 hodin.

„O prohlídky je větší zájem, proto otvíráme už v 11.00 hodin. Prohlídky prvního a druhého okruhu na sebe navazují a dohromady i s kratičkou pauzičkou mezi prohlídkami vám zaberou asi sedmdesát minut,“ říká zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská.

Na druhém okruhu vás čekají nejen bohatě vybavené pokojíčky, ve kterých najdete drobné předměty, jež Kastové – poslední majitelé zámku, používali každý den, ale dozvíte se mnoho zajímavého z jejich života.

„Hraběnka s baronem byli moderní lidé. Žili v době velkého technického pokroku a uměli toho využít. Ačkoli byl Theodorech velkým milovníkem koní, přestavěl stáje na garáže a koupil si automobil značky Ford. Manželé se jako diváci účastnili automobilových závodů o Zlatou plaketu nebo létali balonem,“ vypráví se zaujetím průvodkyně Růžena Langerová.

Ze zámku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Na prvním okruhu uvidíte v zámecké věži malou kapli s vzácným obrazem od slavného českého malíře Karla Škréty. Obraz si přímo na zakázku nechal namalovat zakladatel zámku Servác Engel z Engelsflussu. Je namalovaný na mědi a Servác Engel by jej nikdy neprodal, tak si jej cenil.

K Servácovi se váže také jedna z pověstí. „Říká se, že Servác požádal při opravě zámku o pomoc moci pekelné a že čtvrtou věž již čert nestihl postavit a tak Servác o vlásek unikl pekelnému ohni. Pověst je ale k Servácovi nespravedlivá. Podle jeho dochovaných osobních zápisků Servác Engel nikdy neměl v plánu čtvrtou věž stavět. Tři věže symbolizují svatou Boží trojici,“ uvádí věci na pravou míru Růžena Langerová.

Ze zámku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

Na podvečerních prohlídkách S andělem v sobotu od 16.00 hodin zažijete dobrodružství s živými pohádkovými bytostmi. Po Arkádě se prochází bílá paní a v kapli se modlí anděl. Po prohlídce si můžete prohlédnout sedmdesát panenek v historických kostýmech. Víte, co na sobě nosívala egyptská panovnice Kleopatra ve Starověku?

„Úzký dlouhý oděv, kvůli kterému mohla dělat jen malé kroky. Na hlavě nosila paruku zhotovenou z vlasů otrokyň, které byly spletené do tenoučkých copánků. V Egyptě používali výrazné líčení. Galenitem si malovali obočí a dlouhé oční linky, malachitem zelené oční stíny. Nosila se spousta šperků, náramky dokonce i na nohou,“ říká vesele průvodkyně, která se těší na vaši návštěvu.

Program mníšeckého zámku:
sobota 28. ledna

11.00 – 15.50  prohlídky prvního a druhého okruhu

16.00 – 18.00 prohlídky S andělem a Panenky v historických kostýmech

neděle 29. ledna

11.00 – 15.50  prohlídky prvního a druhého okruhu

Na co se těšit:

11. - 12. února Valentýnské prohlídky

Jana Digrinová, kastelánka