Kometa se přiblížila vysněnému play-off

Brno – Druhý klíčový zápas v jediném týdnu zvládla brněnská Kometa. Po výhře nad Kladnem dokázala doma 4:1 porazit i dotírající Litvínov, kterému se z desátého místa vzdálila už na šest bodů.

Zápasové předpoklady hovořily pro Kometu, v letošních vzájemných utkáních s Litvínovem zatím totiž vždy vítězili domácí. Severočeši měli horší i bilanci posledních zápasů a méně získaných bodů na ledě soupeřů už letos získaly jen Karlovy Vary.

Kometa klíčový souboj o play-off začala aktivněji, skutečných šancí ale bylo ve vyprodané Kajot Areně k vidění poskrovnu. Litvínov zabral až kolem desáté minuty. Trvaje při Ručinského střele dokonce zachránila tyč.

Litvínov chtěl vystupňovat tlak při první přesilovce. Vítr z plachet vzal ale Severočechům nucenou zápasovou pauzou vyhladovělý Jiří Vašíček, který puk nejdříve sám vybojoval, vystřelil a nakonec i úspěšně dorážel - 1:0.

Na začátku druhé třetiny si přesilovku pro změnu vybojovala Kometa. Po dalším faulu hostí měli modrobílí možnost hrát v dokonce dvojnásobné početní výhodě a šanci na další úder proti chemikům nepromarnili. Róbert Petrovický překonal Fraňka opět z dorážky. Ve dvacáté čtvrté minutě tak svítilo skóre 2:0.

Neuběhly ani tři minuty a na lepší časy se rozvzpomněl i Roman Erat. Chyby Litvínova vyústily v tlak brněnských hráčů zakončený právě trefou útočníka, který se do střelecké listiny zapsal po dlouhých třech měsících. Zápas se definitivně zlomil ve 34. minutě. Litvínov získal možnost dvojité přesilovky dokonce na celé dvě minuty, gól ale dát nedokázal. „K tomu není co říct, takovou výhodu nevyužít, to se potom vyhrávat nedá,“ okomentoval promarněnou šanci na zvrat Martin Ručínský.

Litvínov svůj herní projev výrazně zlepšil až v závěrečné dvacetiminutovce. Ve 44. minutě propálil pohotovou dělovkou do té doby bezchybného Trvaje Karel Kubát. To byl ale ze strany litvínovských střelců jediný úspěch pátečního večera. Při závěrečné hře bez brankáře navíc vybojoval puk Erat, který vybídl ke skórování Miroslava Holce. Ten i v tomto utkání potvrdil svoji herní pohodu a bodovou fazónu.

V neděli čeká Kometu těžký duel na ledě vedoucí Sparty. Favoritem Brňané tentokrát určitě nebudou. Kromě výborných výkonů pražského týmu hovoří proti Kometě v předzápasových prognózách i statistika. Po dvou výhrách v řadě totiž v letošní sezóně brněnský tým vždy v dalším utkání prohrál.

HC Kometa Brno - HC Verva Litvínov 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Góly a nahrávky: 18. Vašíček, 24. Petrovický (Malec), 27. Erat (Holec, Petrovický), 60. Holec (Erat) - 44. Kubát (V. Hübl).

Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Sestavy:

Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Švrček, Vašíček, Bičánek, Malec, M. Hruška - Němec, L. Čermák, Koreis - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Petrovický, Holec - Balej, H. Zohorna, J. Káňa.

Litvínov: Franěk - Černošek, Kubát, Brejčák, Jareš, Stříteský, Kousalík, Skuhrovec - Kubinčák, V. Hübl, Lukeš - Majdan, Hanzl, Ručinský - Smolka, Černý, Trávníček - Frolík, Hujsa, Jurčík - Gerhát.