Na Vsetínsku a Břeclavsku se zlomily koleje, praskly asi mrazem

Vsetínsko, jižní Morava - Zlomená kolej dnes zkomplikovala provoz na železniční trati mezi Jablůnkou a Valašským Meziříčím na Vsetínsku a také mezi Břeclaví a Mikulovem. Příčinou zlomu bylo zřejmě mrazivé počasí. Mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla připustil, že nastupující vlna silných mrazů by mohla přinést více takových problémů. „Tyto komplikace ale k zimnímu počasí patří,“ dodal Halla.

Na Vsetínsku se kolej zlomila kolem 6:00, vlaky však mohly jezdit po vedlejší koleji. Na Břeclavsku zlom zaznamenali kolem 9:00. V době výluky vlaky nahradí autobusová doprava, uvedl server Českých drah.

Podle mluvčího železničáři vývoj počasí sledují a v problémových oblastech mají zvýšenou pohotovost, případně nařizují sníženou rychlost vlaků. Na frekventovaných místech je dálkový dispečerský dohled, takže SŽDC může ihned zasáhnout.

„V případě lomu na hlavních tratích na místo vyrazí četa a vymění poškozenou část koleje,“ řekl Halla. Upozornil na to, že zpravidla jde jen o provizorní opravu, protože svařování je možné, teprve když teplota vystoupá nad pět stupňů nad nulou.

Na nastupující vlnu silných mrazů jsou podle něj železničáři připraveni. Navíc kov kolejnic snáší pozvolné ochlazování lépe než prudké výkyvy teplot, které způsobují daleko větší škody.

Dnes v noci zaznamenala SŽDC problémy s kolejnicemi asi na dvou místech. Vyskytly se také dva problémy technického rázu, například zamrzlá výhybka. 

Vydáno pod